פרסום ראשון: המועצה הלאומית לרפואת נשים, נאונטולוגיה וגנטיקה ממליצה למשרד הבריאות לשנות את הנהלים הקיימים בנוגע להפריה חוץ גופית, כך שיתאפשר לנשים מעל גיל 35 לבצע כמה טיפולים ברצף ולהקפיא עוברים לשימוש בעתיד כדי לא להזדקק לטיפולים בגיל מבוגר יותר. כך פורסם היום (שלישי) ב"בחצי היום" בכאן רשת ב.
ההמלצה מנוגדת לנהלים הנהוגים כיום, ולפיהם כל עוד יש עובר מוקפא לא ניתן לעבור טיפול הפריה נוסף. רופאים מומחים אף ממליצים להוריד את הגיל המקסימלי שבו ניתן לעבור טיפולי הפריה מ-45 לגיל 44, כפי שכבר המליצה בעבר המועצה לרפואת נשים. זאת בגלל הסיכויים הנמוכים מאוד להצלחת הטיפולים בגילים אלה.
לפי נתוני משרד הבריאות, בשנת 2018 בוצעו בישראל כ-40 אלף טיפולי הפריה ב-25 יחידות להפריה חוץ גופית ובעלות שנתית של כ-300 מיליון שקלים, לא כולל עלויות של תרופות ושל סיבוכים רפואיים. עלות הטיפולים בנשים מעל גיל 43 מוערכת בכ-60 מיליון שקלים, לא כולל את עלות התרופות ואת עלויות הסיבוכים הרפואיים הנלווים כמו הריונות מרובי עוברים, שהות תינוקות בפגיה וסיבוכים ארוכי טווח.
חוקרים בתחום מעריכים כי בפועל מדובר בסכום העולה על 100 מיליון שקלים, ואומרים כי מדובר בסכומי עתק שניתן לנצל אותם לטיפול מתאים יותר לנשים שיוכל לסייע להם בהבאת ילדים בדרכים אחרות עם סיכויי הצלחה גדולים יותר, כמו תרומת ביצית.
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה כי מבחינה מקצועית סיכויי ההצלחה של טיפולי הפריה חוץ גופית לאחר גיל 42 הם נמוכים ביותר, אך יחד עם זאת, ההשלכות של צמצום הזכאות לקבלת מימון לביצוע הטיפולים הן קשות. במשרד אומרים כי תפקיד הרופא המטפל ליידע את האישה המטופלת בסיכויים ובסיכונים של הטיפולים וכי כדי להגן על הנשים מפני טיפולים מיותרים, אם לאחר שלושה ניסיונות לא היו ביציות, הפריות או עוברים להחזרה לרחם, מימון הטיפולים יופסק.