מצלמה עירונית תיעדה אדם משליך אשפה ברחוב, ופקחים הגיעו תוך זמן קצר לביתו כדי לתת לו קנס: לא מדובר בתרחיש בדיוני - אלא מקרה אמיתי בראשון לציון שתועד בזמן אמת בכתבת חדשות השבת בכאן 11. מיפוי חדש שהגיע לידי כאן חדשות חושף את עשרות אלפי המצלמות שפרוסות ברשויות המקומיות ברחבי הארץ ללא פיקוח וללא נהלים אחידים שנועדו לשמור על הפרטיות שלנו. כך, בבית אל עלתה האפשרות שהמצלמות משדרות לביתו של ראש המועצה, ובמטולה הסירו את המצלמות מחשש לתקיפת סייבר.
מפת המצלמות הציבוריות בישראל: לחצו על כפתור ההגדלה משמאל כדי לראות היכן פרוסות מצלמות ברשויות מקומיות ברחבי הארץ
"אנחנו לא יודעים מה נעשה עם הצילומים, מי נחשף אליהם, באיזה מאגרים הם נשמרים ואם יש העברה של נתונים ממאגר למאגר", אמר עו"ד אלעד מן, היועץ המשפטי של עמותת הצלחה. המצלמות אמנם מסייעות בשמירה על הסדר הציבורי - מענייני ביטחון ועד החרמת בקבוקי אלכוהול מבני נוער בחוף הים - אבל לא כל התושבים יודעים שהם מתועדים, ובמקרים מסוימים הרשויות אף לא מיידעות על כך. בישראל אין חקיקה שמסדירה את נושא המצלמות העירוניות, וישנן רשויות שלא מעדכנות על מטרת התיעוד או לא מגבילות את שעות הצילום כנדרש. בנוסף, דרך אתרי אינטרנט יעודיים ניתן לגשת לתיעוד של מצלמות נוספות - למשל מתוך פיצוציה או מעלית.
ראשון לציון היא שיאנית המצלמות, עם 1,500 מצלמות שפרוסות בשטחה. ראש העירייה רז קינסטליך טען שהעירייה מקפידה לציין במרחב הציבורי שהעיר מרושתת במצלמות, אך לא כל המבקרים בחוף הים ידעו שהם מצולמים. חלקם הביעו חשש, אחרים שמחו על כך שהם לא צריכים לדאוג מגניבות.