חוקרים ישראלים הצליחו לייצר בירה משמרים בני אלפי שנים

"עכשיו אנחנו יודעים מה שתה פרעה"
ד"ר רונן חזן וד"ר מיכאל קלוטשטיין, מיקרוביולוגים מהאוניברסיטה העברית מצאו שיטה מיוחדת לבודד שמרים מכלי חרס עתיקים שנמצאו בחפירות ברחבי הארץ והכינו מהם בירות איכותיות הראויות לשתייה
מחבר מערכת כאן מחבר מערכת כאן
Getting your Trinity Audio player ready...
פך בירה מחפירות תל צפית/גת, ממנו הופקה בירה פלישתית וצוות החוקרים עם בקבוקי הבירה החדשה-ישנה שיוצרו במעבדות
צילום: צילומים: יניב ברמן, רשות העתיקות

חוקרים ישראלים הצליחו לשחזר מעט מטעמי העבר הקדום ולייצר בירה איכותית וטובה משמרים שיצרו מושבות בנקבוביות של כלי חרס עתיקים, שנמצאו באתרי חפירות. החוקרים, ד"ר רונן חזן וד"ר מיכאל קלוטשטיין, מיקרוביולוגים מהפקולטה לרפואת שיניים באוניברסיטה העברית, הצליחו לבודד את השמרים מכלי החרס באמצעות הטבלתם בתמיסת בירה לא מסוננת.

הכלים שמהם נאספו השמרים נלקחו מאתרי חפירות שונים ברחבי הארץ כמו עין-בשור שבנגב, רחוב המסגר בתל-אביב, תל צפית ורמת רחל. מדובר בכלים מתקופות שונות בהיסטוריה, החל משנת 3,000 לפני הספירה ועד המאה הרביעית לפני הספירה. כלומר, מתקופת ייסוד הממלכה המצרית המאוחדת הראשונה בימי המלך נערמר ועד ימי חזאל מלך ארם וימי נחמיה מושל יהודה, תחת שלטון פרס.


האתר ברמת רחל, למשל, נחשב מקום מלכותי שבו ישב הנציב הפרסי וארכיאולוגים מעריכים כי הייתה בו צריכה נכבדת של אלכוהול. "הממצאים קורמים אור וגידים לדימוי המקראי על כך שהפלישתים שתו לשוכרה", מסביר הארכיאולוג פרופ' אהרון מאיר שסיפק את כלי החרס לחוקרים.

הסירו דאגה מליבכם. אחרי הייצור, הבירות נבדקו באנליזה כימית של חומרי טעם וריח ובידי צוות טועמים מוסמך מארגון טועמי הבירה הבינלאומי BJCP. תוצאות הבדיקות העלו כי הבירות הן בעלות איכויות טובות וראויות לשתייה.

מתברר שלא רק בכלי חרס נמצא האוצר. החוקרים הצליחו לבודד שמרים גם מנרות חרס קדומים, שמוצאם ככל הנראה משמן הזית. מה שחיזק את ההנחה שמושבות של שמרים מסוגלות להתבסס במשך שנים ארוכות בכלי חרס.

"עכשיו אנחנו יודעים מה היו הטעמים של הבירה של פרעה מלך מצרים"

"עכשיו אנחנו יודעים מה היו הטעמים של הבירה הפלישתית והבירה המצרית, הבירה של פרעה מלך מצרים או אכיש מלך גת", אמר ד"ר חזן. "מושבות השמרים שרדו בתוך הכלים ופשוט חיכו שנוציא ונגדל אותם".

ארכיאולוג רשות העתיקות, ד"ר יצחק פז, אמר כי מדובר פה בלא פחות מ"פריצת דרך אמיתית". לדבריו, "זאת הפעם הראשונה שהצלחנו להפיק אלכוהול קדום משמרים קדומים, מהחומרים המקוריים שמהם ייצרו את האלכוהול".

הפופולריים