פעילה מלוד על מציאת גופת הנעדרת אמש: המשטרה התעלמה מהשאלות שלנו

פעילה מלוד על מציאת הגופה אמש: המשטרה התעלמה
הפעילה החברתית, מהא אל נקיב, אמרה לתוכנית "בחצי היום" בכאן רשת ב כי "היה ברור שנג'לאא אל עמורי נרצחה - אחרת המשפחה הייתה מתלוננת". היא טוענת שהמשטרה התרשלה ולקחה בקלות ראש את הפחד של אלעמורי מאחיה
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
הפגנה נגד האלימות כלפי נשים
צילום: צילום: דוד כהן, פלאש 90

"זה היה ברור שהיא נרצחה אחרת המשפחה הייתה מדווחת למשטרה": כך אמרה היום (שני) מהא אל נקיב, פעילה חברתית מלוד, על היעלמותה של נג'לאא אל עמורי, לאסתי פרז בתוכנית "בחצי היום" בכאן רשת ב. "נציגה של עמותת נע"ם (נשים ערביות במרכז), סמאח סלאימה, וגם אפילו כתבי תקשורת פנו למשטרה וביקשו לדעת מה קורה עם הנעדרת, והמשטרה אמרו שאין להם שום תלונה על כך שהבחורה נעדרת, למרות שהמשטרה יודעת שהיא התלוננה קודם על זה שאח שלה מאיים עליה ושיש סכנה לחיים שלה. ואכן האח שלה הורשע והיה בכלא, אבל מה? ימים ספורים לפני היעדרותה האח שלה השתחרר".

האזינו לריאיון המלא עם הפעילה החברתית מהא אל נקיב בכאן רשת ב

אל נקיב מספרת שהיא נכנסה לסיפור מאז שהחלו השמועות על זה שאל עמורי נעדרת: "המשטרה מתנהלת כאילו הכול בסדר והמשפחה לא פנתה למשטרה ולא הודיעה על זה שהבחורה נעדרת – וזה לא משנה אם השכנים או אם אנשים אחרים אומרים שהבחורה נעדרת. המשטרה ממשיכה בעניינים כרגיל.

"אני לא יכולה להאשים את המשטרה ששחררה את אח שלה כי יש את בית המשפט". אומרת הפעילה החברתית, "מה שאני כן מאשימה זה שכשהגורם המאיים משתחרר – אז הם צריכים להיות בקשר עם המאוימת, לדעת אם יש עדיין סכנה לחיים שלה, לדעת איפה היא, מה קורה איתה וליידע אותה שהגורם המאיים השתחרר. זו רשלנות וזו הפרה של חובה חקוקה. המזל של המשטרה זה שבמקרה הזה המשפחות לא יתבעו את המשטרה כי המשפחות הן חלק מהבעיה".

אל נקיב כועסת על התנהלות המשטרה ואומרת, "לפני חודש נרצחה דיאנה אבו קטיפאן, זה גם סיפור של רשלנות של המשטרה שזועקת לשמיים. להגיד 'חלם' זה בקטנה". על הרציחות המגדריות במגזר היא מוסיפה: "אני יודעת שאנחנו חברה פטריארכלית, וזה לא רק אנחנו, כנראה העולם בכלל. אבל אנחנו אולי קצת יותר. החברה שלנו הולכת ונעשית אלימה, לא רק כלפי נשים ערביות, גם כלפי כל נשות החברה ובדרך כלל נשים וקטינים סובלים יותר מאלימות".

אל נקיב לא לוקחת בקלות ראש את הדיכוי במגזר הערבי ואומרת: "זה דורש באמת חינוך ואני לוקחת אחריות על זה שבחברה שלי זה קיים. אנחנו פועלות על להכניס לבתי הספר יותר תכנים בנושא. אנחנו מדברים בעיקר על קבוצות של נערים יותר מאשר נערות כי שם באמת צריך לעשות את השינוי.

"בחברה שלנו יש יותר גינוי מאשר לפני 10 שנים", אומרת אל נקיב ומוסיפה: "אפילו במסגדים מדברים על זה. אבל עדיין זה לא עוזר. כי האח, לא משנה מה הוא עושה בחיים, חושב שאחותו צריכה לשמוע לו והכבוד שלו נמצא אצל אחותו, והיא צריכה להקשיב לו ולשמוע מה הוא אומר. עם זאת, אני חושבת שיש עכשיו יותר מודעות".

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "עם קבלת הדיווח על אודות היעדרותה של המנוחה, פתחה המשטרה בחקירה ולאחר מציאתה ללא רוח חיים עצרה כמה חשודים לחקירה. מדובר בחקירה שנמצאת בראשיתה תחת צו איסור פרסום. מטבע הדברים איננו מפרטים על אודות חקירות מתנהלות, אולם נציין כי החקירה מנוהלת במשטרה באופן יסודי ומקצועי תוך חתירה בלתי מתפשרת להגיע לחקר האמת ולהבאת המעורבים לדין, ועל כך יעידו שורה ארוכה של פענוחי מקרי רצח במגזר הערבי מאז תחילת השנה".

"בלא קשר למקרה זה נדגיש כי משטרת ישראל רואה חשיבות עליונה בשמירה על חיי אדם ופיתחה מודל ייחודי לטיפול בנשים מאוימות במגזר הערבי, כאשר המטרה היא לאתר מראש מקרים שבהם קיים סיכון לאישה, הן אם זה בעקבות תלונה הן במקרה של קבלת מידע מודיעיני על כוונה לפגוע בה. מודל זה הוכיח את עצמו כאשר ישנה הסכמה מלאה מצד הנשים לקבל את הסיוע המוצע להן. חשוב לציין כי ללא הוקעה ברורה של התופעה ומבצעיה מצד הנהגת החברה הערבית וללא שבירת קוד השתיקה של קרובי הנשים היודעים במקרים רבים על מסכת האיומים ולא מדווחים לרשויות, קשה יהיה למנוע רצח המתבצע בתוך המשפחה".

הפופולריים