אחרי שנים של מחלוקת בין תושבי הקיבוץ לארגוני טבע ותושבים באזור, משרד המשפטים פרסם היום (שני) את הסדר הקבע להסדרת גישת הציבור לנחל האסי. על פי המשרד, ההסדר המוצע נועד להבטיח את קיומה של זכות הגישה של הציבור אל הנחל תוך שמירה על שגרת חיים נאותה לתושבי קיבוץ ניר דוד.
המאבק על נחל האסי | אחרי דיונים מתמשכים בין קיבוץ ניר דוד לתושבי האזור, אורלי אלקלעי מסבירה ל-@KalmanLiebskind ו-@asaf_lib את כל פרטי ההסכם שפורסם#קלמןליברמן pic.twitter.com/Dzo8QNfbPg
— כאן | רשת ב (@ReshetBet) May 1, 2023
במשרד המשפטים הסבירו כי לקיבוץ אין סמכות למנוע באופן גורף את הגישה של הציבור למשאב טבע זה. בד בבד, ציינו במשרד, "מבקש ההסדר להתחשב ככל הניתן בתושבי המקום ולמזער את הפגיעה באיכות חייהם, לרבות בדרך של קביעת הסדר מבוקר של כניסת מבקרים לקיבוץ, השתתפות המדינה בהוצאות הפיתוח והסדרים נוספים".
ההסדר נשען על הרחבת ההסדר במקטע הנחל בחוף הירוק מחד, ועל פתיחה מבוקרת של מקטע הנחל שנמצא בתוככי הקיבוץ לציבור הרחב מאידך.
לפי המתווה, תותר גישה לציבור אל הנחל וגדותיו שבתוך הקיבוץ, בימים ראשון עד חמישי בין השעות 15:00-9:00 וביום שישי בין 09:00-13:00, וזאת דרך הגדה הדרומית של הנחל, לרבות גישה למי הנחל, למעט באזורים אשר קיימת סכנה בטיחותית, תוך שמספר המבקרים בו זמנית במקום לא יעלה על 50 איש.
כמו כן, יוקם גשר שיאפשר כניסה סדירה של הציבור לגדה הדרומית באופן שלא יפריע לתושבי הקיבוץ וכן יבוצעו עבודות שדרוג שיביאו להרחבת החוף באופן שיאפשר את הגדלת מכסת הכניסה של האנשים עד 600 איש, זאת במימון המדינה.
עו"ד כרמית יוליס, המשנה ליועצת המשפטית לממשלה (משפט אזרחי): "ההסדר המוצע מהווה הסדר ראוי המאזן נכונה את מכלול האינטרסים והזכויות של הצדדים הנוגעים בדבר, והוא גובש לאחר שיח ממושך ושמיעת כלל העמדות בעניין. ההסדר נועד להבטיח גישה חופשית לציבור אל נחל האסי , מכוח היותם מקרקעי יעוד, וזאת לצד שמירה על איכות החיים של תושבי קיבוץ ניר דוד.
מדובר בנושא מורכב, גם לאור ההיבטים החברתיים והציבוריים הכרוכים בו, בנוסף על ההיבטים המשפטיים ואנו מאמינים כי ההסדר מביא פתרון נכון לאיזון האינטרסים במקרה זה".
שאלת זכות הגישה של הציבור אל נחל האסי עומדת במוקד מאבק ציבורי ארוך שנים. המאבק כנגד סגירת שערי הקיבוץ הוליד חיכוכים בין תומכי המאבק ואנשי הקיבוץ והוליד מספר הליכים משפטיים, במסגרתם נטען כנגד הקיבוץ כי יש לפתוח את שעריו ולאפשר גישה של הציבור אל מקטע הנחל הזורם בתוככי הקיבוץ.
עמותת משחררים את האסי להחלטת משרד המשפטים בנוגע למתווה נחל האסי
לצערנו משרד המשפטים לא אזר את האומץ הצפוי ממנו וקיבל החלטה בלתי שוויונית שאינה עומדת בשורה אחת עם שלטון החוק.
מצד אחד הם קובעים שהנחל שייך לציבור, שאין זכות לגוף פרטי לסגור גישה אליו ושמוטב שהבנייה הקרובה לנחל שהחלה בשנת 2017 לא הייתה מתבצעת ומבקשים להרחיב את החוף הירוק.
מצד שני, למרות שהם קובעים שאי אפשר למנוע גישה אל הנחל וגדותיו, הם מגבילים אותה ל-50 אנשים לאורך כקילומטר וחצי, בכפוף לרישום אצל קיבוץ ניר דוד, הפקדת אמצעי זיהוי והתחייבות שלא להכנס לשאר השטחים הציבוריים בקיבוץ.
מלבד זאת, ההחלטה סוגרת את הגישה לנחל בשבתות וחגי ישראל ומצמצמת את שעות הפעילות, דבר שימנע מהציבור הרחב, הכולל עובדים, סטודנטים וחיילים להיכנס לנחל האסי.
מדובר ברצף של קביעות והחלטות בלתי סבירות, ההופכת את קיבוץ ניר דוד לפתית שלג ייחודי ומרשה לו, דה פקטו, לסגור גישה אל ישוב בישראל ואל השטחים הציבוריים שבו. זהו תקדים מסוכן, שלמרות אזהרות משרד המשפטים "פן יקרה בעוד מקומות", יקרה גם יקרה, ובספק אם חוקי.
לצד השמחה שהציבור יזכה לגישה אל נחל האסי ולמרות הרצון לשמוח בהישגים המשמעותיים של המחאה,
אין לנו אלא לבכות את צרות הראייה של משרד המשפטים וכניעתו לבריונות משפטית. חוסר היכולת של משרד המשפטים לתת קביעה ערכית משמעותית היא זאת ששמה בסכנה עתידית את משאבי הטבע של ישראל.
תגובת קיבוץ ניר דוד: "אנו נלמד את ההחלטה ומשמעויותיה ונתייחס בהמשך".
שר הפנים והבריאות משה ארבל: "מברך את המשנה ליועמ״ש לממשלה עו״ד כרמית יוליס וצוותה על הנחייתם להסדיר את גישת הציבור לנחל האסי. מדובר בניצחון נוסף במאבק לשוויון ובבשורה לאוהבי הארץ הטובה הזו ולזכויות הציבור הרחב שמגיע אחרי מאבק משפטי ארוך ומורכב".