פרסום ראשון: 320 עובדים בכור האטומי הגישו תביעות בגין תחלואה בסרטן

320 עובדים בכור תובעים בגין תחלואה בסרטן
למרות שוועדה מיוחדת הוקמה על ידי הממשלה כדי לזרז את הטיפול בתביעות, רק ב-20 מתוך המקרים נתקבלו החלטות
מחבר צח שפיצן מחבר צח שפיצן
כור אטומי
צילום: משה שי, פלאש 90

פרסום ראשון: 320 עובדים בכור האטומי בדימונה הגישו בחודשים האחרונים תביעות בגין קשר בין סרטן שחלו בו לבין עבודתם בכור. היום (רביעי) פורסם בתוכנית "סדר יום" בכאן רשת ב כי רק 20 תביעות מתוך אלה שהוגשו התקבלו עד כה.

בספטמבר 2017 החליטה הממשלה להקים ועדה מיוחדת (ועדת זוהר) שתדון בתביעות של עובדי הכור שחלו בסרטן. הוועדה אמורה הייתה לזרז את הליכי הטיפול בעובדים, אלא שמנתונים שהגיע לכאן חדשות עולה כי היא קיבלה החלטות רק ב-20 מקרים שהובאו לשולחנה.

בתחילת השבוע העלה פרדי טוויל, שעבד בכור כ-40 שנה וחלה בסרטן, טענות קשות נגד תפקוד ועדת זוהר. טוויל אמר בסדר יום עם קרן נויבך: "זה מאוד עצוב לי כל המצב הזה. שוועדה מאוד מכובדת והעניינים לא עובדים כמו שצריך, לא מקצועי. הם לא יורדים לעובי הקורה. כל מה שהקריה למחקר גרעיני שולחת להם קדוש, אבל מה שאני אומר זה כאילו רשום על הקרח. הייתי במגע יום יומי עם החומרים המסוכנים. באתי במגע, נשמתי את החומרים האלה ונגעתי בהם. אם הייתי מנהל בכיר, בלי מאמץ היו דואגים שיכירו בי".

האזינו לריאיון עם פרדי טוויל בכאן רשת ב

בתו של טוויל הוסיפה: "הוא נתן 41 שנה מחייו, נפגע בעקבות החומרים שהוא עבד בהם. הזכויות שלהם פשוט נרמסו. המערכת שכחה את התרומה שלו. הגדירו אותו כעובד קרינה. אבל עכשיו? בעטו בו בכל הכוח. במדינת ישראל עובדי הקבלן נחשבים כעובדים שקופים, אבל העובדים השקופים הם אלה שעבדו יום יום עם חומרים מסוכנים".

מוועדת זוהר נמסר בתגובה: "אנו מצרים על תחושותיו הקשות של מר טוויל. עשינו מאמצים רבים לסייע לו והצענו לו כמה חלופות שאותן דחה. הפיצוי שהוצע לו נקבע בהתאם להסדר הזכאות והפיצוי של שאר עובדי הכור. ההסדר מבוסס על פרמטרים מדעיים והוא מיטיב עם העובדים. איסוף הנתונים של מר טוויל נעשה על ידי עובדים מסורים שזה תפקידם וזו התמחותם. ועדת זוהר אימצה רשימה של חומרים שטוויל מסר לפני כמה שנים. אף שקיים ספק אם הוא עבד עם חומרים אלו".

הפופולריים