דוח חדש שפרסם הבוקר (שלישי) ארגון לקט ישראל, מצא כי כי שווי המזון האבוד בארץ, בהיקף של 2.5 מיליון טון, עומד על 19.7 מיליארד שקלים - כמעט מחצית ממנו בר הצלה. אובדן המזון בצריכה ביתית של משקי הבית בישראל הסתכם בכ-880,000 טון, בשווי של כ- 7.9 מיליארד שקלים. משפחה ממוצעת בישראל זורקת לפח 3,200 שקלים בשנה - שווה ערך לחודש וחצי של צריכת מזון. עיקר האובדן בצריכה הביתית נובע מזריקת פירות וירקות.
לפי הדוח, ההשפעות של האובדן בכל שלבי שרשרת הערך מייקרות את מחירי המזון בכ-11%. בנוסף, אובדן המזון פוגע בפריון במשק בשל תשומות ייצור ועבודה היורדות לטמיון. לפי הדוח, כדי לסגור את פער אי-הביטחון התזונתי בישראל, יש להציל 20% מהמזון האבוד בשווי שלושה מיליארד שקלים.
עוד עלה בדוח כי הארגון הציל בשנת 2018 כ-2.2 מיליון ארוחות מבושלות מבסיסי צה"ל, בתי מלון, חברות הסעדה ומסעדות ועוד וכ-15,500 טון תוצרת חקלאית בשווי כולל של כ-150 מיליון שקלים. עודפי המזון מועברים מדי שבוע ליותר מ-175,000 נזקקים באמצעות כ-200 עמותות ברחבי ישראל.
גידי כרוך, מנכ"ל לקט ישראל, אמר: "במקום לתת מענה נקודתי כגון מלחמה במחירי הקוטג' והמילקי, על מדינת ישראל להפנים את היתרונות הרבים של הצלת מזון ולגבש מדיניות לאומית, יעדים ולתקצב נושא זה. על התכנית לתת את הדעת לכל שרשרת ערך המזון – משלב החקלאות, עובר ברשתות הקמעונאיות והשיווק ועד הצריכה הביתית. באוקטובר 2018 כנסת ישראל הכירה ביתרונות הרבים של הצלת המזון ואישרה את 'החוק לעידוד הצלת עודפי מזון'. על הממשלה הבאה לאמץ את הצלת המזון כפתרון משמעותי למיגור אי הביטחון התזונתי ולהציב נושא זה כנושא מרכזי על סדר יומה - הכלכלי, החברתי והסביבתי ".