"עוד נכונה לנו מערכה מתמשכת כנגד אותה שנאה קיצונית": כך אמר הערב (חמישי) יו"ר כחול לבן, בני גנץ, בעצרת שנועלת את אירועי יום השואה בקיבוץ יד מרדכי. בטקס נכחו, בין היתר, נשיא מדינת ישראל, ראובן ריבלין, כלת פרס ישראל לתיאטרון, ליא קניג, ויו"ר ההסתדרות הציונית העולמית, אברהם דובדבני.
כתבות מיוחדות לרגל יום השואה 2019:
- מה חושבים בני נוער על "הסטורי של אווה?"
- הקשר המפתיע של ניצולת השואה והנערים: "מיד מבינים שהיא אדם מיוחד"
- איך מראים שואה? מקלוד לנצמן ל"סטורי של אווה"
- הזהו אדם? עדותם של חסרי העדות
"איך אנחנו - שחיים בסביבה כה מאתגרת מבחינה פנימית וחיצונית - נדע שאנחנו עושים ופועלים נכון? אנחנו מחויבים לעוצמה וליכולת ביטחונית שתבטיח את קיומנו ואנו מחויבים למוסר יהודי, ואנושי, המכבד את רוח האדם ומכבד כל אדם באשר הוא אדם. אנחנו לא יכולים שלא לשלב בין השניים", אמר גנץ.
"עוד נכונה לנו מערכה מתמשכת כנגד אותה החשיכה שממאנת לעזוב את העולם. עוד נמשיך ונידרש להיאבק כנגד האנטישמיות. מערכה עיקשת באירופה מול כוחות קיצוניים, בהנהגה וברחובות. מערכה עיקשת בארה"ב, מעל שערי עיתונים יוקרתיים או בתוך כותלי בתי כנסת. מערכה עיקשת בכל רחבי העולם. בכל מקום בו הגזענות באשר היא גובה מחיר בלתי נסבל", הוסיף יו"ר כחול לבן.
בהמשך אמר בני גנץ כי דווקא העם היהודי - שחווה על בשרו גזענות ואפליה - צריך להמשיך ולהילחם בהקצנה ובשנאה: "כבני העם היהודי, למוד הגלות והאפליה, שחש על בשרו את מחירה הנורא של גזענות באשר היא, עלינו להמשיך להילחם בהקצנה ובקיצונים בכל מקום בו ישכנו. לא נשכח את עוולות העבר, לא נזנח את דרכינו בעתיד".
נשיא המדינה, ראובן ריבלין, התייחס בנאום שלו למרד גטו ורשה, ואמר: "עוצמת ההתנגדות היהודית למען החירות, ובשם החיים, רוממה את רוחם של יהודים מדוכאים למודי יגון וסבל, מוות ושמד. שאיפת הנקם והתעוזה למרוד בליבה של אימפריית הכיבוש הנאצית, הכוח לומר 'עד כאן' השאירו על העם כולו רושם עז לדורות. לא רק העם היהודי עמד משתאה נוכח אלה שמרדו בחיה הנאצית בשיא כוחה ללא סיכוי של ממש; מרידתם שיבשה את התוכניות הגרמניות וחיילי האס. אס. צעדו לראשונה, בזהירות, ברחובות ורשה.
"מרד גטו ורשה הפך לסמלה המובהק של ההתנגדות היהודית", הוסיף הנשיא, "אולם מרד גטו ורשה לא היה המרד היחידי או צורת ההתנגדות היחידה. מחתרת פעלה בסוביבור, ומרד אסירים הוציא מכלל שימוש את מחנה טרבלינקה, הזונדרקומנדו באושוויץ־בירקנאו התקוממו, ויהודים בגטאות רבים לחמו ונקמו. דווקא כאן ב'יד מרדכי', במקום שהוקם על חורבותיו ההרואיות של הבונקר ברחוב מיל"א 18, זה המקום לשוב ולהשלים את הזיכרון שלנו. לזכור ולא לשכוח".