בג"ץ הורה לשר הביטחון לאפשר כניסת פלסטינים לטקס הזיכרון המשותף

בג"ץ: לאפשר כניסת פלסטינים לטקס זיכרון משותף
השופטים מתחו בהחלטתם ביקורת על שר הביטחון: לא מדובר בשיקול ביטחוני אל בשיקול שנעלם מעינינו. העותרים אמרו בתגובה להחלטה: "פעם נוספת הוכיח בג"ץ כי גם כוחו של שר הביטחון וראש הממשלה אינו בלתי מוגבל". נתניהו: "ההחלטה של בג"ץ שגויה ומאכזבת"
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel

בג"ץ קיבל היום (שני) את העתירה של ארגון "לוחמים לשלום" לאפשר השתתפות בני משפחות פלסטינים בטקס זיכרון ישראלי-פלסטיני משותף והורה לשר הביטחון לאפשר את כניסתם של כמאה פלסטינים לטקס, אלא אם יש מניעה ביטחונית פרטנית. מדובר בפעם השנייה שבה בג"ץ מקבל החלטה כזאת, לאחר שגם בשנה שעברה נאסרה כניסתם של הפלסטינים.

שופטי בג"ץ קבעו כי אם קיימת מניעה ביטחונית לכניסת מי מהם, שר הביטחון יוכל למנוע זאת. בפסיקתם העבירו השופטים ביקורת חריפה על החלטת שר הביטחון למנוע את הכניסה, תוך שימוש בנימוק שיש סגר באותה העת, ואמרו כי ברובן המכריע של שנות קיומו של הטקס, היו היתרי כניסה למרות הסגר.

השופט עמית כתב כי יש להצר על כך שלמרות פסק דין בנושא, שניתן לפני שנה בדיוק והורה לאפשר את כניסת בני המשפחות הפלסטינים, כעת יש "שידור חוזר" וכי מהנתונים ברור שלא מדובר בשיקול ביטחוני אלא שיקולים אחרים "שנעלמו מעינינו".

עוד נכתב כי הרגישות הציבורית לא נעלמה מבית המשפט אך הטקס אינו פרובוקציה. השופט עמית אף הזכיר כי בבתי העלמין הצבאיים המצבות אחידות, ואפילו שם היום כבר מתירים לכל משפחה שכולה לבטא את עצמה בדרך שמבקשת, וכי זוהי הליבה של חופש הביטוי, ואל לשר הביטחון להתערב בדרך שכל משפחה מבקשת לבטא את השכול שלה. השופטת ברק-ארז הדגישה כי בית המשפט מייחס את מלוא המשקל לשיקול הביטחוני ובוודאי בימים קשים אלו של מדינת ישראל, אבל המענה לשיקולים הביטחוניים צריך להיות דרך בדיקה פרטנית של הנכנסים.

מארגני הטקס, ארגון "לוחמים לשלום" ופורום המשפחות השכולות, הגיבו להחלטה ואמרו כי ״פעם נוספת הוכיח בג"ץ כי גם כוחו של שר הביטחון וראש הממשלה אינו בלתי מוגבל, וכי המחשבה שלמנוע ממשפחות פלסטיניות, חלקן הגדול שכולות, מלהגיע לקחת חלק בטקס זיכרון שמסריו הם פיוס, שלום ותקווה, היא בחזקת אבסורד".

"במציאות מתוקנת כלל לא היינו נדרשים לבג״ץ הזה ובמציאות מתוקנת לא היינו מקיימים טקס כזה בשבוע שבו מעגל השכול בשני הצדדים התרחב", אמרו עוד בארגונים. 

״הצדק נעשה היום בבית המשפט העליון", אמרה עו״ד גבי לסקי שייצגה את העותרים. "מחר בערב הוא גם ייראה כשכמאה פלסטינים ייכנסו בשערי פארק הירקון בתל אביב ויקחו חלק באירוע המשמעותי והחשוב הזה שמתקיים כבר 14 שנים ומוסיף להוות מגדלור של תקווה כשמסביב יהום הסער".

בתגובה להחלטת בג"ץ אמר ראש הממשלה ושר הביטחון, בנימין נתניהו: "ההחלטה של בג"ץ שגויה ומאכזבת. אין מקום לטקס זיכרון שמשווה בין דם בנינו לדמם של מחבלים. על כן סרבתי לאפשר את כניסתם של משתתפי הטקס ואני סבור שלא היה מקום להתערבותו של בג"ץ בהחלטתי זו".

שר התיירות, יריב לוין: ״אם למישהו הייתה נדרשת הוכחה נוספת לגבי הצורך החיוני והמיידי בתיקון יסודי של מערכת המשפט, ובפרט בשינוי פניו של בית המשפט העליון, הרי שהוא קיבל אותה בדמות הפסיקה המקוממת בעניין כניסת הפלסטינים לישראל. מצער שדווקא בעיתוי כזה, ערב יום הזיכרון ויום העצמאות, שוב בוחר בית המשפט במפריד על פני המאחד״.

הפופולריים