"מה שקורה עם 'חרסה' זו רק דוגמה אחת למה שקורה בכלל במדינה: כך אמר הבוקר (שני) יו"ר ועד העובדים במפעל, איגור גרימן, בריאיון לאסף ליברמן בתוכנית "קלמן־ליברמן" בכאן רשת ב. גרימן הוסיף כי התעשייה דועכת "אז אולי מישהו ישמע אותנו ויבין סוף־סוף מה קורה".
לאחר שהמפעלים "חרסה", "אמיליה קוסמטיקס" ו"פיניציה" הודיעו לאחרונה כי הם עומדים להיסגר, מה שצפוי להוביל לפיטוריהם של מאות עובדים באזור – יתקיים היום דיון בנושא בוועדת הכלכלה, בהשתתפות נציגי המפעלים.
האזינו לריאיון המלא עם יו"ר ועד עובדי מפעל "חרסה" על מאבק העובדים לכאן רשת ב
גרימן התייחס לסגירת מפעל חרסה ומאבק העובדים, ואמר: "אנחנו כבר שבועיים ליד השער של המפעל, לא נותנים לנו להיכנס, ההנהלה מסרבת לדבר איתנו. התייחסו אלינו ממש כמו לכלבים. זרקו אותנו בלי לדבר איתנו. מפעל חרסה זה מפעל עם היסטוריה עשירה וגדולה, מפעל משנת 1952, מפעל שההסתדרות בנתה, עם ועד עובדים, עם נציגות עובדים.
"נכון שהמפעל נמצא בקשיים כבר כמה שנים טובות, אבל כשההנהלה רוצה להתייעל ואפילו לעשות איזשהו מהלך צריך לשבת עם נציגות העובדים, לדבר איתם. לתת לאנשים שעובדים 20, 30, 40 שנה והרבה מאוד עובדים אצלנו בדיוק עם ותק כזה, אנשים מבוגרים, חשבנו שידברו איתנו ויימצא איזשהו פתרון – זה לא קרה. זרקו אותנו בלי להגיד מילה, סגרו את השער ועד עכשיו לא מדברים איתנו".
על שיתוף הפעולה עם הסתדרות העובדים מספר גרמן: "ההסתדרות נמצאת איתנו במאבק, הם עוזרים לנו באמצעים שיש להם, אבל זה קשה מאוד שאין לך פרטנר מצד ההנהלה". במקביל למאבק עם ההנהלה בפתח שערי המפעל, מספר גרמן על ההליכים המשפטיים: "פנינו לבית המשפט, רצינו שימנו מפרק, אנחנו גם דורשים שיבדקו את ההתנהלות של ההנהלה ויבדקו איך הכול נעשה כי אנחנו טוענים שהכול לא נעשה בתום לב".
"חסידות גור שיכורים מכוח פוליטי"
ח"כ מאיר כהן מכחול לבן, התייחס הבוקר למצבם של העובדים בדרום בריאיון לאריה גולן בתוכנית "הבוקר הזה" בכאן רשת ב: "רובם הגדול מרוויחים שכר מינימום, אבל זה בדיוק המשך לתופעה של ממשלה שנוהגת בהסתר פנים בכל מה שקשור לתעסוקה בדרום. יש כאן למשל, במפעלי פיניציה אפשרות שרה"מ יקרא לאנשי חסידות גור שהוא יושב איתם במשאים ומתנים קואליציוניים, ויגיד להם תמצאו פתרון".
האזינו לריאיון המלא עם מאיר כהן מכחול לבן על מצב המפעלים בדרום בכאן רשת ב
עוד אמר כהן: "לצערי הגדול חסידות גור שיכורים מכוח פוליטי, מתעתעים ומזלזלים ולא מוכנים להקשיב. אתמול ביקרנו יאיר לפיד, פנינה תמנו ואני במפעל פיניציה. שמעתי גם את יו"ר הוועד, גם את מנכ"ל המפעל – ושניהם מדברים על כך שזה מפעל רווחי וירוק".
בהמשך התייחס כהן לטענות שיוצאות נגד התערבות הממשלה בשוק החופשי, ואמר כי למרות שקיימת כבר התיישבות בנגב ובגליל – זה לא אומר שהממשלה צריכה להתנער מאחריות: "אם מישהו חשב שחבלי ארץ שמיושבים הממשלה צריכה להסיר את ידה ולהאמין בשוק חופשי מלא, אז הוא טועה. אין לנו ברירה אלא שממשלת ישראל תמשיך ותיתן מענקים ותכוון אנשים ותכוון תעשיינים כי אחרת המקומות האלה יתפרקו".
עובדי מפעל חרסה בבאר שבע שפוטרו בפתאומיות לפני שבועיים אומרים כי נציגי ההנהלה אינם מוכנים אפילו להיפגש איתם כדי לדון בתנאי הפיצויים. הם הגישו בקשה לפירוק החברה ומחכים לדיון בעוד כשלושה שבועות. עד אז הם מתכוונים לשמור על שער המפעל כדי שההנהלה לא תוציא ממנו סחורה.
במפעל אמיליה קוסמטיקס טוענים העובדים שהם ניסו להציע קיצוץ של 30% מכוח האדם, אולם ההנהלה דחתה אותם ובמקביל מוסיפה תפקידים שמעולם לא היו קיימים במפעל, ומקבלים עובדים חדשים. דובר המפעל אמר כי "מדובר בטענות הבל וכי המפעל בקשיים זמן ארוך".
ראש מועצת ירוחם, טל אוחנה, אמרה כי היא מבקשת להביא ליישוב מפעל של מוצרי קנאביס, ומבקשת להשתתף במכרז לחוות שרתים ומחסנים לאמזון ומייקרוסופט. הבאת מפעלים נוספים תארך כמה שנים ובינתיים מבקשת אוחנה להאריך בשנה את פעילות המפעלים הקיימים. עם זאת היא אינה מוכנה להציע פטור מארנונה למפעלים חדשים בטענה שזו לא דרך שתביא מפעלים חזקים.