דוח חריף של ועדת המשנה לטיפול בזיהום אוויר, הנגרם משריפות פסולת, הוגש הבוקר (שני) לחברי הוועדה בכנסת. מהדוח עלה כי בישראל 300 מוקדים גיאוגרפיים שונים של שריפות לא חוקיות של פסולת.
אזורים מרכזיים של שריפת פסולת בלתי חוקית
בדוח נכתב כי "תופעת השריפות הפיראטיות מהווה מכת מדינה". על פי הדוח, בשנת 2018 נרשמו 6,166 שריפות פסולת בלתי חוקיות - מרביתן היו בשטחי היישובים בחברה הערבית ונבעו בשל מחסור בתשתיות פינוי פסולת וטיפול בה.
עלה כי ישנה שורה של חסמים לא מטופלים: העדר סנקציות אכיפה - קנסות נמוכים והעדר כדאיות כלכלית, מחסור בתקציב, מחסור בכוח אדם ובכלי אכיפה וכן ריבוי גורמי האכיפה והעדר תיאום ביניהם.
הוועדה בראשות חברת הכנסת יעל גרמן ממליצה למשרד הפנים, באמצעות הרשויות המקומיות, לתת עדיפות לטיפול בתופעה "שמקשה על חייהם של מאות אלפי תושבים". עוד הומלץ לדרוש הוספת חזקת אחריות על בעל המקרקעין שהובערה בהם פסולת בניגוד לחוק.
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "יחידת פיקוח למניעת שריפות מוקמת בימים אלה ברשות הטבע והגנים, במסגרת תוכנית שנקבעה. ליחידה נבחר מנהל וגויסו עימו שלושה פקחים נוספים. פקחים אלה יחלו את פעילותם כבר בשבוע הבא. מצבת היחידה אמורה להתמלא בחודש הקרוב, ובמקביל כבר נעשית תכנית עבודה פרטנית למפקחי היחידה.
"עם גיוסם וסיום שלב ההסמכות הנדרשות מהפקחים הם ישובצו ברחבי הארץ, ואולם ברור כי המענה השלם לנושא השריפות בשטחים פתוחים יינתן רק כאשר כל הגופים הממשלתיים יירתמו לנושא לצד המשרד להגנת הסביבה ובהם משרד החקלאות, הרשויות המקומיות ומשרד הפנים, כיבוי והצלה ועוד".