נשיא בית המשפט העליון לשעבר מאיר שמגר הלך לעולמו בגיל 94

נשיא ביהמ"ש העליון לשעבר מאיר שמגר הלך לעולמו
המשפטן והפרקליט הצבאי לשעבר הלך לעולמו היום בגיל 94. שמגר עלה לארץ מפולין, לחם באצ"ל ובלח"י ונאבק על חופש הביטוי כשופט בבית המשפט העליו. לאחר רצח רבין מונה שמגר בראש ועדת החקירה לבדיקת הרצח. כאשר נשאל מה מסב לו אושר בחיים ענה: "כל דבר שקשור במדינה"
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
מאיר שמגר
צילום: צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

נשיא בית המשפט העליון לשעבר מאיר שמגר נפטר היום (שישי) בגיל 94 בביתו שבתל אביב. טרם נמסר על מועד הלווייתו וטקס האשכבה שייערך בבית המשפט העליון. שמגר שירת בין היתר כפרקליט הצבאי הראשי בשנים 1968-1961 והיה היועץ המשפטי לממשלה בשנים 1975-1968, אז מונה לשופט בבית המשפט העליון. 

שמגר נולד בעיר דנציג שבפולין ב-1925 לדינה ולאלעזר שטרנברג. ב-1939 עלה לארץ ולמד בגימנסיה בלפור בתל אביב היסטוריה פילוסופיה ומשפטים. בהמשך למד באוניברסיטה העברית בירושלים ובאוניברסיטת לונדון. 

שמגר התגייס לפלמ"ח ושירת בפלוגה ד', לאחר מכן הצטרף לאצ"ל והיה בין גולי אצ"ל ולח"י שהובאו למחנות מעצר באפריקה. במהלך שהותו באפריקה המשיך בלימודי המשפטים, בהמשך ביצע ניסיון בריחה ממחנה המעצר, אך הוא נתפס ונכלא שוב. עם קום המדינה חזר לישראל והתגייס לצה"ל. 

במהלך מלחמת העצמאות שירת שמגר בירושלים. לאחר המלחמה סיים את לימודי המשפטים ושב לצבא לשרת בפרקליטות. בשנת 1955 נשא לאישה את גאולה ובשנת 1961 מונה לפרקליט הצבאי הראשי. עם שחרורו מצה"ל מונה לתפקיד היועץ המשפטי לממשלה. ביולי 1975 מונה לשופט בבית המשפט העליון ובלט בפסיקותיו כלוחם על זכות חופש הביטוי. 

שמגר התייחס לא פעם לביקורת הרבה המופנית כלפי מערכת המשפט והיועץ המשפטי בפרט: "כל אלה שמתלוננים שהמדינה לא מקיימת את החוקים והתקנות, כל זה תלוי בכך שיהיה יועץ משפטי שישליט את מהות החוק. השליטה של החוק חייבת להיכנס למציאות הישראלית". 

ב-1983 מונה לנשיא בית המשפט העליון, ב-1994 עמד שמגר בראש ועדת החקירה הממלכתית לבדיקת הטבח במערת המכפלה שביצע ברוך גולדשטיין. ב-1995, כאשר הגיע לגיל 70, פרש מתפקידו. באותה השנה מונה שמגר לעמוד בראש הוועדה שחקרה את רצח רבין. בריאיון לדן מרגלית התייחס שמגר לביקורת שהופנתה כלפי הוועדה: "האשמה שמופנית כלפינו היא שלא עסקנו בהסתה שקדמה לרצח. זה בדיוק מה שנדרש מאתנו, לטפל רק ברצח ולא מה שקדם לו. אבל הפרקליטות ורשויות אחרות חקרו את הנושא".

בשנת 1996 הוענק לשמגר פרס ישראל למפעל חיים. בשנים האחרונות כיהן כנשיא כבוד בוועד הציבורי למען עליית יהודי אתיופיה, נושא שהיה קרוב לליבו. "אני נלחם קשה להביא ארצה את שארית הפלאשמורה. אנשים שנמצאים במחנות בגונדר ובאדיס אבבה, מתפללים שלוש פעמים ביום וחוגגים את כל החגים היהודיים. חלקם מחכים 10 שנים להגיע לארץ. אני סבור כציוני שמדינת ישראל אמורה לשמש מקלט לכל יהודי". 

כאשר נשאל שמגר בריאיון מה גורם לו אושר בחיים הוא ענה: "כל דבר שקשור במדינה הוא רגע מאושר בחיי. אני האמנתי שתקום מדינה בזמן שאחרים לא האמינו וזכיתי שקמה המדינה. אני זכיתי לשרת בצבא וזה דבר שחלמתי עליו".  

הפופולריים