המשרד להגנת הסביבה: הסיכון במפרץ - קביל בהשוואה למדינות המפותחות

"הסיכון במפרץ חיפה - קביל ביחס למדינות המערב"
סקר של המשרד להגנת הסביבה בחן תקריות תפעוליות חמורות ב-67 מפעלים ומתקנים במפרץ חיפה, העוסקים בחומרים מסוכנים וסתר את דוח המבקר החמור בנושא
מחבר מיכל וסרמן מחבר מיכל וסרמן
הפגנה נגד זיהום אוויר בחיפה
צילום: צילום: מאיר וקנין, פלאש 90

בניגוד לממצאי דוח מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, פרסם היום (שני) המשרד להגנת הסביבה תוצאות של שלב א' בסקר הסיכונים המצרפי ולפיהן "לא קיים באזור המפרץ סיכון לאוכלוסיה, שאינו קביל בהשוואה למקובל במדינות מפותחות". הסקר בחן תקריות תפעוליות חמורות ב-67 מפעלים ומתקנים במפרץ חיפה, העוסקים בחומרים מסוכנים, ובהם יותר מ-1,500 מקורות סיכון. 

השלב הבא של הסקר, שלב ב', יתמקד בתקריות הכרוכות בשינוע חומרים מסוכנים בכבישי המפרץ ובצנרות העל והתת-קרקעיות, בתקריות חמורות העלולות להתרחש כתוצאה מרעידת אדמה וכן בתקריות העלולות להיגרם כתוצאה מפגיעה עוינת – חבלנית או מלחמתית. את הסקר ערך ד"ר אלי שטרן, מומחה בעל שם עולמי בתחום הערכות סיכונים מחומרים מסוכנים.

תגובת מרכז המחקר הסביבתי בחיפה: ״סקר הסיכונים במפרץ חיפה מעיד מעל לכל ספק כי נדרשת התייחסות ממשלתית מיידית לסכנה הנוכחת בה חיים תושבי מפרץ חיפה. כל בר דעת הקורא סקר זה מבין את הדחיפות והבהילות של יישומה המיידי של התוכנית להרחקת התעשיות המסוכנות והמזהמות ממפרץ חיפה".

לפני שבועיים פרסם שפירא דוח שעוסק בזיהום האוויר במפרץ חיפה בין השנים 2018-2016, עולים ליקויים וכשלים בתפקוד של המשרד להגנת הסביבה בכל הנוגע למעקב ולטיפול בזיהום האוויר במפרץ חיפה. לפי המבקר, למרות נתונים מדאיגים שנאספו בשנים האחרונות על תחלואה במבוגרים ובילדים במפרץ חיפה, רק בשנה שעברה יצא לדרך מחקר בנושא והוא עדיין לא הושלם.

שפירא כתב כי למרות שבעשור האחרון נרשמה ירידה בכמות החומרים המסוכנים הנפלטים לאוויר, חיפה עדיין מובילה בפליטות חומרים מזהמים. עוד עלה מהדוח כי השרים להגנת הסביבה טרם קבעו בתקנות הוראות למניעה ולצמצום של זיהום אוויר ממקורות נייחים, שיש להם השפעה שלילית ומסוכנת על בריאות האדם והסביבה. המבקר קרא להקמת ועדה ציבורית, בלתי תלויה, שתגבש המלצות לאופי פיתוחו של מפרץ חיפה ותכריע האם יש להעתיק את המתקנים המסוכנים מהמקום.

לפני כחודש פרסם המשרד להגנת הסביבה דוח, המלמד דווקא על צמצום בזיהום האוויר במפרץ חיפה, בעקבות הפעלת התוכנית הממשלתית באזור בשלוש השנים האחרונות. בין השאר עלה כי פחתו ביותר ממחצית הפליטות של חומרים אורגניים נדיפים מהתעשייה במפרץ.

עוד עלה מהדוח כי ריכוזי הפיח בעיר התחתית פחתו בחמישית בשנה הראשונה להפעלת התוכנית ליצירת אזור "אוויר נקי" מפליטות של רכבי דיזל מזהמים. כמו כן, מערך הניטור ברחבי העיר שודרג, ומספר המזהמים הנדגמים עלה מ-14 ל-86.

הפופולריים