גרמניה תכיר בכ-8,000 אזרחים ותיקים יוצאי רומניה כניצולי שואה

גרמניה תכיר ב-8,000 יוצאי רומניה כניצולי שואה
לאחר ההכרה יקבלו הניצולים מגרמניה רנטה חודשית. פיצוי רטרואקטיבי בסך של עד כמיליארד וחצי שקלים יחולק בין כלל הניצולים. השרה גמליאל: "זהו יום של צדק היסטורי"
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
אנדרטה לזכר ניצולי השואה בבוקרשט, רומניה (2009)
צילום: צילום: אי-פי

ממשלת גרמניה הודיעה היום (חמישי) כי תכיר בכ-8,000 אזרחים ותיקים יוצאי רומניה כניצולי שואה, ושבכוונתה להעניק להם רנטה חודשית בהיקף של מאות מיליוני אירו. בנוסף, גרמניה הודיעה שתחלק בין הניצולים פיצוי רטרואקטיבי של עשרים שנה, על סך של עד כמיליארד וחצי שקלים.

האזרחים הוותיקים יזכו גם לקצבה חודשית קבועה מהרשות לזכויות ניצולי שואה במשרד האוצר, שתעמוד ככל הנראה על סכום של כ-2,000 שקלים. יורשים של יוצאי רומניה שנולדו לאחר 1910 ונפטרו לאחר 1.6.2002 יוכלו לתבוע פיצוי מממשלת גרמניה.

הרנטה החודשית תחושב לפי תבחינים שיגובשו בין הממשלות, ותהיה בסך 200-100 אירו. הפיצוי הרטרואקטיבי שישולם לניצולים לעשרים השנה שחלפו, יעמוד על כ-96 אלף שקלים עד 192 אלף שקלים לכל ניצול.

ההחלטה מצד גרמניה התקבלה לאחר עשרה חודשים של משא ומתן שניהלה משלחת שמינתה השרה גמליאל לנושא. בראש המשלחת עמד מנכ"ל המשרד לשוויון חברתי אבי כהן סקלי והחברים בה היו: פרופסור דן מיכמן, ד"ר שרה רוזן, יעל נידם מ"יד ושם" והשליח המיוחד של משרד החוץ השגריר דן האזרחי.

השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל בירכה על ההחלטה: "זהו יום של צדק היסטורי, שבא לאחר עשרה חודשי משא ומתן אינטנסיביים מאוד. הפיצוי הכספי לא ישיב את האובדן ולא יוכל לכסות על הכאב והטרגדיה. אך יש בו כדי לשפר משמעותית את רווחת חייהם של אלפי ניצולים. נמשיך לפעול להכרה גרמנית בזכאותם של עוד אלפי ניצולים שטרם הוכרו, בין שהם יוצאי רומניה ובין שהם יוצאי מדינות נוספות".

השרה גמליאל הוסיפה כי "לממשלת ישראל יש חובה ואחריות כלפי ניצולי השואה, רווחתם והצדק שלו הם זכאים. כשרה לשוויון חברתי וכבת לניצולת שואה, אני גאה על הזכות להוביל יחד עם משרד החוץ וועידת התביעות את המאמצים המדיניים בתחום החשוב הזה, וכולי תקווה וביטחון שנגיע להישגים נוספים".

הפופולריים