החוקר שפתר את חידת קרני הגמא: "הפיזיקה שאנחנו מכירים עובדת גם בחלל"

"הפיזיקה שאנחנו מכירים עובדת גם בחלל"
התפרצויות גמא – אקדחי הלייזר הקוסמיים, הם הנשק העוצמתי והקטלני ביותר שהעולם ידע. את המחקר החדש, שהציג בפעם הראשונה את המנגנון שמאפשר את היווצרות קרני הגמא, הוביל פרופ' צבי פירן: "בתהליך של היווצרות חור שחור נפלט החוצה סילון של חומר, שנע אלינו במהירות שקרובה למהירות האור"
מחבר חדשות הלילה מחבר חדשות הלילה
Getting your Trinity Audio player ready...
סופרנובה, חלל, חור שחור
צילום: צילום: אי-פי

התפרצויות גמא – אקדחי הלייזר הקוסמיים, הם הנשק העוצמתי והקטלני ביותר שהעולם ידע. האנרגיה שנפלטת בהתפרצות שווה למאה טריליון כלי נשק גרעיניים. את המחקר החדש, שהציג בפעם הראשונה את המנגנון שמאפשר את היווצרות קרני הגמא, הוביל פרופסור צבי פירן מהאוניברסיטה העברית, שבין השאר, מודד תהליכים מדויקים במרחק של שנות אור מכדור הארץ. "התגלית הזאת מאפשרת לבדוק תנאים שאנחנו לא יכולים כיום ליצור על פני כדור הארץ. הפיזיקה שאנחנו מכירים מכדור הארץ עובדת גם בחלל", אמר פרופסור פירן אמש (חמישי) לרומי נוימרק בתוכנית "חדשות הלילה" בכאן 11.

פרופסור פירן, שעתיד לקבל את פרס א.מ.ת, שניתן בחסות ראש הממשלה, הסביר כי "התפרצות של קרני גמא מתחילה בכוכב שקורס – סופרנובה. בתהליך של היווצרות חור שחור נפלט החוצה סילון של חומר, שנע אלינו במהירות שקרובה למהירות האור. עיקר האנרגיה של פיצוץ גרעיני יוצאת החוצה בקרני גמא".

החוקר ציין כי התגלית המדוברת התגלתה במקרה, כאשר רוסיה וארצות הברית חתמו על הסכם למניעת פיצוצים גרעיניים בחלל בשנות ה-60. "האמריקנים שלחו לוויינים לחלל על מנת לוודא שהרוסים עומדים בהסכם וגילו את הקרניים", סיפר.

הפופולריים