מחקר חדש מצא כי נשים שמגיעות לבתי החולים בישראל עם שבץ מוחי ממתינות יותר זמן לקבלת טיפול מאשר גברים - ומומחים מזהירים כי הדבר עלול לסכן את חייהן ולגרום לנזקים נוירולוגיים ארוכי טווח. כך פורסם היום (שלישי) לראשונה בתוכנית "הבוקר הזה" בכאן רשת ב. מהמחקר, שבחן כמה זמן לקח למטופל עם חשד לשבץ שהגיע לבית החולים לעבור הדמיה מוחית (CT), עלה כי הפער בקבלת הטיפול עומד על כ-5 דקות.
מנהל תחום מחקר בתוכנית הלאומית למדדי איכות דוקטור מיכאל קוניאבסקי אמר כי מהמחקר, שנערך במסגרת התוכנית הלאומית למדדי איכות לרפואה בקהילה בישראל, עלה כי הפערים היו גדולים במיוחד בקרב נשים בגיל הפוריות. לצד זאת, נמצא כי זמן ההמתנה להדמיה מוחית ירד משמעותית בשנים האחרונות: בשנת 2015 הוא עמד על 55 דקות ובשנת 2021 - על 26 דקות.
באיגוד הישראלי לנוירולוגיה אמרו לכאן חדשות כי במדינות מפותחות מצליחים לא רק לבצע הדמיה תוך פחות מ-25 דקות, אלא גם לתת באותו הזמן טיפול לשבץ מוחי. באיגוד הוסיפו כי הדבר קשור בין השאר לבעיית משאבים במערכת, לחדרי המיון העמוסים בישראל ולכוח אדם מצומצם. לדברי קוניאבסקי, משרד הבריאות בוחן הפעלה של אמבולנס עם יחידת CT ניידת בבית החולה, המלווה בפיענוח על ידי רופא מרחוק.
מזכיר החברה לשבץ מוחי וחבר הנהלת האיגוד הישראלי לנוירולוגיה דוקטור רוני אייכל אמר כי ממצאי המחקר מחייבים בדיקה עמוקה כדי לפענח מהן הסיבות לכך שנשים עוברות בדיקת CT באיחור ביחס לגברים. אייכל הדגיש כי בתחום השבץ המוחי כל עיכוב בטיפול הוא דרמטי וכי כל דקה ללא טיפול עלולה להביא לפגיעה בשני מיליון תאים במוחו של המטופל, ולכן הזמן מהווה גורם קריטי בטיפול.
מנהל מערך המוח בשערי צדק, יו"ר החברה הישראלית לשבץ מוחי וחבר הנהלת האיגוד הישראלי לנוירולוגיה, פרופסור נתן בורנשטיין, אמר כי אם יש תסמינים חשודים לשבץ, חובה להזמין אמבולנס, ולהגיע באמבולנס במהירות לבית החולים ולא באופן עצמאי, כדי שצוות האמבולנס יודיע לחדר המיון להיערך לקבלת מקרה החשוד בשבץ מוחי, בלי לבזבז רגע.
מיטל בנשק, סמנכ"לית "קרן בריאה" המקדמת זכויות נשים במערכת הבריאות, מסרה: "אין סיבה שמצדיקה המתנה ארוכה יותר באופן גורף של נשים לעומת גברים כדי לקבל טיפול מציל חיים, ניתן לפתור את ההטיות שהודגמו עם רפואה מותאמת (למשל לשלוח אוטומטית נשים בגיל הפוריות לmri במקום ct). בעולם המערבי הבינו מזמן את החשיבות בהשקעת משאבים לקידום בריאות נשים ואיזון ההטיות האלו אך בישראל מתעלמים מכך. כשבוחנים את התכנית הרב שנתית של משרד הבריאות מגלים כי אין איזכור כלל של סוגיית בריאות האשה ומיגור ההטיות והסטראוטיפים שמשפיעים על איכות הטיפול שנשים מקבלות. עם זאת, עצם הצפת הסוגייה על ידי משרד הבריאות כעת היא חיובית וניתן עדיין לעצור ולחשב מסלול מחדש כפי שעשו בבריטניה, שם הוקצה תקציב עתק של מליוני ליש"ט כדי לטפל בסוגייה זו. צמצום פערים בבריאות הוא קריטי לקידום חברה שיוויונית וצודקת יותר, גם ל-50% מאוכלוסיית ישראל מגיע טיפול רפואי איכותי ללא הצבת מכשולים מיותרים".
תוצאות המחקר יפורסמו השבוע בכנס השנתי של המכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות.