על רקע הרפורמה: ירידה בהשקעות בהייטק בישראל בכ-70% ב-2023

ירידה בהשקעות בהייטק בישראל בכ-70% ב-2023
סקירת מכון המחקר SNPI: המיתון הגלובלי וחוסר היציבות בעקבות הרפורמה המשפטית הביאו לפגיעה בהייטק הישראלי
מחבר איתי שיקמן מחבר איתי שיקמן
הייטק
צילום: ללא

ההייטק הישראלי נפגע באופן קשה ומתמשך בחצי הראשון של שנת 2023, כתוצאה מהמיתון הגלובלי וחוסר היציבות בעקבות שינויי החקיקה המוצעים. כך עולה מסקירת מכון המחקר והמדיניות SNPI) Start-Up Nation Policy Institute) את ההייטק הישראלי. פרופסור יוג'ין קנדל, יו"ר משותף ב-SNPI, הזהיר כי ממצאי הסקירה הם "נורת אזהרה נוספת לכל מי שעתידה הכלכלי של ישראל חשוב לו, אין זמן לבזבז".

מהסקירה עלה כי סך ההשקעות בששת החודשים האחרונים עמד על 3.7 מיליארד דולרים - ירידה של כ-31% מהחציון הקודם וצניחה של 68% ביחס לתקופה המקבילה בשנה שעברה. הירידה בהשקעות נמשכת זה הרבעון השישי ברציפות, עם הנתון הנמוך מאז 2018. זאת בעוד ההייטק בארה"ב ובאירופה מתחיל לצאת מהמיתון, עם עלייה בהשקעות ברבעון האחרון.

ירידה נרשמה גם במספר סבבי הגיוס: מספר הסבבים ברבעון האחרון עמד על 103, לעומת 250 בתקופה המקבילה אשתקד. כמו כן, עלה כי זהו רבעון שישי ברציפות של ירידה בהשקעות. סך ההשקעות בסטארט-אפים ישראליים ברבעון השני של 2023 עומד על 1.7 מיליארד דולרים.

המשך הירידה בהשקעות מתרחשת בשעה שאירופה וארה"ב מתחילות לצאת מהמשבר, עם עלייה בהשקעות הון סיכון של %43 ו-%51 בהתאמה ברבעון האחרון. חלק מהיציאה של סקטור ההייטק העולמי מהמיתון מיוחסת להשקעות גדולות בטכנולוגיות בינה מלאכותית (AI). לפי ההערכה, כ-1,400 חברות הייטק בישראל משתמשות בטכנולוגיה זו, כאשר סך ההשקעות בשנתיים האחרונות בחברות אלה עמד על כחצי מסך השקעות ההון-סיכון בהייטק הישראלי. יש לציין כי בינה מלאכותית היא לא סקטור מובחן, ולכן מדובר בהערכה בלבד.

עוד עלה בסקירה כי הצניחה החדה בהשקעות חצתה את כל הסקטורים, אך בסקטור ה-Agri-Food Tech היא הייתה המתונה ביותר. בחצי הראשון של 2023 נרשמה ירידה משמעותית בסכומי ההשקעות בכלל הסקטורים המרכזיים באקוסיסטם הישראלי. ב-Fintech וב-Enterprise IT & Data Infrastructure נרשמו הירידות הגדולות ביותר ביחס לשנת השיא 2021 (ירידות של 82% ו-83%, בהתאמה).

מבין הסקטורים שנבדקו, בסקטור ה-Security Technologies שברובו משויך לסייבר הייתה הירידה המתונה ביותר ביחס לשנה שעברה (ירידה של 44%). הירידה המתונה ביותר ביחס לממוצע החציוני של 2021 נרשמה בסקטור ה-Food Tech-Agri (ירידה של 60%).

בתו כך, לאחר עשור של עלייה, קיפאון נרשם בשכר הריאלי בהייטק. קצב העלייה במשך 10 השנים האחרונות עמד על כ-3.7% בשנה בממוצע. עם זאת, השילוב של האינפלציה הגבוהה עם ירידה בעדכוני השכר הוביל לקיפאון בשכר הריאלי בחודשים האחרונים.

הפופולריים