איסלנד המדינה "השלווה" בעולם - ואיפה ישראל?

איסלנד היא המדינה "השלווה" בעולם - ואיפה ישראל?
בדוח שפרסם המכון לכלכלה ושלום כיכבו כבכל שנה מדינות אירופה, כשבראשן מדינת האי שקטפה את התואר בפעם ה-17 ברציפות. אבל איפה ישראל בכל הסיפור הזה, ומה משותף לה ולכמה מהמדינות הנחשלות בתבל?
מחבר שירז תקווה מחבר שירז תקווה
Getting your Trinity Audio player ready...
סוסים באיסלנד
צילום: עופר זידון, פלאש 90

דוח שפרסם היום (חמישי) המכון לכלכלה ושלום האוסטרלי דירג את רמת השליליות והשלום במדינות העולם, וקבע כי איסלנד היא המדינה ה"שלווה" בתבל. ממצאי הדוח התבססו על מדדים משלושה תחומים עיקריים: סכסוכים פנימיים ובין-לאומיים, ביטחון ובטיחות חברתית ומיליטריזציה - שעל פיהם נקבע מדד השלווה הגלובלי (Global Peace Index).

נתוני הדוח מציגים מגמה כללית לפיה העולם הפך לפחות בטוח בשנה החולפת, בין היתר על רקע השפעתה המתמשכת של מגפת הקורונה, והמלחמה באוקראינה שמשפיעה על ביטחונן של מדינות רבות. באופן לא מפתיע, שבע מתוך עשר המדינות השלוות ביותר הינן מדינות אירופיות, כאשר איסלנד שומרת על התואר הנכסף ברציפות משנת 2008 - והיא גם מדורגת כמדינה השלישית במדד האושר העולמי אחרי פינלנד ודנמרק. אחרי איסלנד ניצבות ברביעייה הראשונה דנמרק, אירלנד וניו זילנד. אוסטריה הגיעה למקום החמישי. סינגפור, אחת משתי הנציגות האסייתיות ברשימה, ניצבת במקום השישי. פורטוגל וסלובניה תופסו את המקום השביעי והשמיני. יפן תשיעית, ושווייץ חותמת את הרשימה.

אז איפה ישראל בכל הסיפור הזה? מתברר שהרחק הרחק למטה. הדוח דירג השנה את ישראל במקום ה-143, כשבשנה שעברה היא דורגה במקום ה-135. על פי המדד, היציבות הפוליטית בישראל הוא אחד הגורמים שהובילו להידרדרות מאשתקד, וישראל צוינה כאחת מארבע המדינות בהן תועדה השנה ההידרדרות המשמעותית ביותר בתחום זה - לצד אל-סלבדור, מלאווי ובורקינה פאסו. הדוח ציין כי חוסר היציבות הפוליטית בישראל הוא הגבוה שתועד מאז שנת 2008.

הדירוג של ישראל בדוח לא עושה לה כבוד גם בשכונה המקומית. על פי הנתונים, ישראל דורגה במקום ה-15 במזרח התיכון - אחרי שכנתה מצפון לבנון, ואפילו מתחת לרשות הפלסטינית שממוקמת במקום ה-134, מקום אחד יותר מהמקום בו ניצבה ישראל בשנה שעברה. מתחת לישראל אפשר למצוא את איראן וצפון קוריאה - שמדורגת רק 5 מקומות נמוך יותר. בנוסף, צוין כי מדד השלווה בישראל הוא הנמוך ביותר מאז 2010, כאשר הגורמים העיקריים המשפיעים על הנתון הזה הם עימותים פנימיים ואירועי טרור.

הפופולריים