בתקופה האחרונה מתקיים בחברה הישראלית דיון ער סביב סוגיית חוק השבות ובמיוחד סעיף הנכד המאפשר לנכדים של יהודים לעלות לישראל. במקביל נזרקים לחלל האוויר מספרים שונים בנוגע לשיעור הלא יהודים שהגיעו ארצה במסגרת החוק וסעיף הנכד בפרט. זאת תוך שפעילים בתחום העלייה מוחים בתוקף על כך שעצם הדיון עצמו מדביק לאלו שעלו בשנים האחרונות סטיגמות של זרות וחוסר שייכות לעם היהודי.
לידי כאן חדשות בדיגיטל הגיעו נתונים של ארגון נתיב – האחראי על בדיקת זכאות העלייה במדינות חבר העמים והרפובליקות הבלטיות. מדובר בנתונים המציגים את סך אשרות העלייה שניתנו בין השנים 2013-2023. מן הנתונים עולה כי בעשר השנים האחרונות בסך הכול ניתן על ידי נתיב אישור עלייה ל-161.855 בני אדם. מתוכם 52.762 (32.6 אחוז מסך האשרות) הם לעולים שהוכרו על סמך המסמכים שהגישו לנתיב כיהודים. על פי סעיף הנכד קיבלו אישור לעלות 29.573 בני אדם (18.3 אחוז מכלל מקבלי האישור).
במקביל קיבלו אישור לעלות גם 8.651 (5.3 אחוז) בני ובנות זוג של נכדים ליהודים. כלומר שיעור העולים שעלייתם התאפשרה בזכות סעיף הנכד עומדת על כרבע מכלל העולים. עוד מעלים הנתונים של נתיב כי כ-10% מזכאי העלייה קיבלו אישור לעלות מתוקף היותם בני זוג של יהודים. וכ-20% עלו בשל היותם ילדים ליהודים. חשוב לציין כי אין מדובר בנתוני העלייה בפועל שכן ייתכן ואדם כלשהו קיבל אישור לעלות לישראל והסטטוס שלו השתנה תוך כדי השהות בארץ.
מנתיב נמסר בתגובה: "מתוך 56,000 זכאויות שהונפקו על ידי נתיב בשנת 2022, 16,875 הם יהודים, וכל השאר הם זכאי חוק השבות שאינם יהודים".