המערכת קורסת ושביתה באופק: תשעה ימים לפתיחת שנת הלימודים – תמונת מצב

המערכת קורסת ושביתה באופק: 9 ימים לפתיחת שנת הלימודים
1 בספטמבר מתקרב בצעדי ענק ובמערכת החינוך מתמודדים עם שורת משברים. המחסור של אלפי מורות וגננות, האיום בשביתה בבתי הספר העל יסודיים לא ירד מהפרק והמו"מ עם ארגון המורים תקוע, וממלא מקום המשרד מזהיר כי יתקשו למלא את פסיקת בג"ץ. כל זה בזמן שהשר אמר: "המשרד מתוח עד הקצה" – ויצא לחופשה שממנה חזר הלילה
מחבר לירן כוג'הינוף מחבר לירן כוג'הינוף
כיתה, בית ספר
צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

"המשרד מתוח עד הקצה", הודה בשבוע שעבר שר החינוך יואב קיש בוועדת החינוך בכנסת כשעוד היה בארץ, רגע לפני שיצא לחופשתו במלדיביים ממנה חזר הלילה (שלישי). קיש אמר כי מערכת החינוך מתמודדת עם שורה של משברים מתמשכים. בראש ובראשונה, תשעה ימים לפתיחת שנת הלימודים, חסרים 3,379 מורות וגננות. זה לא כולל את המחסור בסייעות, מטפלות ומטפלים פרא-רפואיים לתלמידי החינוך המיוחד שם המחסור הוא חמור במיוחד.

השר הודה כי השנה המצב סביר אך בשנת הלימודים הקרובה יש צורך לעשות צעד דרסטי כי מצב כוח האדם במערכת בחינוך רק הולך ומדרדר. בנוסף, משרד החינוך מודה כי הוא יתקשה ליישם את פסיקת בג"ץ בנוגע להחלטה שלא לקצר את יום הלימודים, ונותן הקלות לגנים ובתי ספר שמפעילים כיתות תקשורת בשל המחסור.

במערכת החינוך מצביעים על מחסור של אלפי מורים וגננות שמשרד החינוך מתקשה לגייס לקראת שנת הלימודים תשפ"ד. בחדשות הערב בכאן 11 שודרה השבוע כתבה המלווה מורים שמחפשים בנרות מורים לקראת השנה החדשה. עם המון ביקורת על הממשלה, ראינו כיצד המנהלים מאתרים ומנסים לגייס מורים מהשכונה, דרך פייסבוק ודרכים נוספות.

כל זה קורה ברקע המשא ומתן התקוע עם ארגון המורים. מחר צפויים להיפגש שוב הצדדים, אך אין כל התקדמות. יושב ראש ארגון המורים רן ארז דורש תוספות של 5.5% להסכם השכר החדש. המשמעות היא תוספת של 2,000 שקלים לשכר המורים החדשים והוותיקים. במשרד האוצר נחושים בעמדתם שהעלאה של הסכם השכר תהיה של 2% כמו שקיבלה לפני שנה יפה בן דוד בהסתדרות המורים. הפער בין הצדדים עומד על מיליארד שקלים.

אומנם שביתה שמתקרבת בתיכונים לא מאיימת על המשק, אך גם במשרד האוצר מודים כי דור הקורונה עולה לתיכון והשארת התלמידים בבית תהיה מכה קשה. מאז הקורונה מתמודדים במשרד החינוך עם אלימות עולה והשלמת הפערים הלימודים לא באמת הושלמה. תלמידי ישראל הדרדרו במבחנים הבינלאומיים בשפת אם.

גם בחברה הערבית קיים משבר גדול בשפת אם וגם בשפה העברית. אתמול פורסם בחדשות הערב בכאן 11 על הקפאת תוכנית לימודי העברית בחברה הערבית. מדובר בתוכנית האינטראקטיבית "עבריתנא" שהחלה לפעול בשנה שעברה והשתתפו בה 3,500 תלמידי חטיבה במגזר הערבי. לאור הצלחתה הוחלט במשרד החינוך להגדילה ל-30 אלף תלמידים, אך לבסוף הוחלט לצמצמה ל-8,000 תלמידים. כעת, התקציב כלל לא הועבר.


כל זה קורה שחודש לפני פתיחת שנת הלימודים מנכ"ל משרד החינוך התפטר מתפקידו וכעת יש ממלא מקום. והשעון ל-1 בספטמבר ממשיך לתקתק. 

הפופולריים