טכנולוגיה משוכללת ומטבע למזל: הממצא העתיק שנחשף בירושלים

טכנולוגיה משוכללת ומטבע מזל: הממצא העתיק שנחשף בירושלים
הקטע הארוך ביותר של אמת המים העליונה לירושלים נחשף בחפירות ארכיאולוגיות בגבעת המטוס
מחבר שרון עידן מחבר שרון עידן
Getting your Trinity Audio player ready...
אמת המים העליונה מבט מלמעלה
צילום: אמיל אלגם, רשות העתיקות

הקטע הארוך ביותר של אמת המים העליונה לירושלים נחשף בחפירות ארכיאולוגיות בשכונת גבעת המטוס שבעיר. כך פורסם היום (שני). הקטע באורך 300 המטרים נחשף בחפירות של רשות העתיקות לפני הרחבת השכונה. בין השאר, נמצא בתשתית האמה מטבע מהשנה השנייה למרד הגדול של היהודים ברומאים - שנים ספורות לפני חורבן בית המקדש השני.

הקטע שנחשף היווה חלק מהאמה העליונה שהובילה מים לעיר העליונה של ירושלים, בה היו ארמונו של המלך הורדוס ובתי עשירי ונכבדי העיר לפני כ-2,000 שנה. ד"ר עפר שיאון ורותם כהן, מנהלי החפירה מטעם רשות העתיקות, סיפרו כי באותה תקופה גדלה העיר ויחד עם בניית בית המקדש מחדש לא הספיקו המים לעולי הרגל והתושבים, והיה צורך להביא אותם.

חפירת האמה. צילום: אמיל אלגם, רשות העתיקות

"על רקע זה בנו החשמונאים והורדוס שתי אמות מים משוכללות שהיו ממפעלי המים הגדולים והמורכבים בארץ ישראל בפרט ובעולם הקדום בכלל. האמות ריכזו מי מעיינות באזור בית לחם, ובעזרת בריכות ענקיות, חוקים פיזיקלים שימוש בטופוגרפיה ובכושר המצאה יוצא דופן, הזרימו את המים לאורך עשרות קילומטרים", הוסיפו שיאון וכהן. הם סיפרו גם כי האמה המשיכה להיות בשימוש גם עם הקמת עיר רומית במקום, והשתמש בה לגיון רומי שלקח חלק בחורבן בית המקדש והתבסס בעיר העליונה

בין השאר, נמצא בתשתית האמה מטבע מהשנה השנייה למרד היהודים ברומאים, מהשנים 67 או 68 לספירה. החוקרים סוברים, שבוני אמת הלגיון שילבו את המטבע הזה במכוון ביסודות האמה כשהניחו את התשתית יחד עם מטבעות נוספים למזל טוב. הקטע שנחשף בימים אלה היה קבור תחת טונות של פסולת אדמה. עד כה, נראו באמה בה שלושה שלבים ברורים: השניים התחתונים מימי שלהי בית המקדש השני, והשלב העליון מימי הלגיון הרומי, שמחנהו שכן בעיר העליונה.

מטבע משנה ב למרד היהודים ברומאים. צילום: עופר שיאון, רשות העתיקות

לדברי אלי אסקוזידו, מנהל רשות העתיקות, "אמות המים לירושלים מספרים את סיפורה של העיר. לבנייתן נדרשו תקציבי עתק, ידע הנדסי רב ותפעול יום יומי. הן מעידות על ימי זוהרו של בית המקדש, על חורבנה של העיר ובנייתה אחרי חורבן הבית ובימיה של איליה קפיטולינה-כעיר אלילית. לאור חשיבות התגלית, שלא השתמרה במקומות אחרים לאורך כזה, בשיתוף פעולה עם עריית ירושלים וחברת "ערים", אנו מקווים כי ניתן יהיה לשמר אותה ולהציג אותה לרווחת הציבור".

הפופולריים