על רקע הכוונה לבצע קיצוץ בתקציב משרד הבריאות במסגרת תוכנית הסיוע לנמלטים מאוקראינה, פנה היום (שני) שר הבריאות משה ארבל במכתב לראש הממשלה והזהיר: במידה שהקיצוץ ימומש, ייפגעו שירותי בריאות חיוניים ויוקפאו תוכניות משמעותיות שהמשרד אמור להוציא אל הפועל.
לדברי ארבל, מדובר בקיצוץ של 100 מיליון שקלים, נוסף על קיצוץ של 360 מיליון שקלים בבניית התקציב. ארבל הוסיף כי המשרד ממתין לתוספת של 650 מיליון שקלים שהובטחו לשנת 2023.
במכתבו, ארבל פירט כי בעקבות הקיצוץ הצפוי, הוא יבצע הפחתות בתוכניות שונות במשרד. בין התוכניות – קיצוץ במנגנוני התמיכות בבתי החולים "שגם כך נמצאים בקושי תקציבי בלתי אפשרי"; צמצום התוכנית לקיצור תורים לניתוחים; צמצום מיליוני שקלים ממבחני התמיכה בבריאות הנפש; ופגיעה ועיכוב בתוכניות הכשרת כוח אדם, לרבות רופאים, סיעוד ומקצועות הבריאות.
עוד בנושא
בהמשך המכתב, השר מדגיש כי במקרים בריאותיים דחופים, הפליטים האוקראינים מקבלים מענה רפואי, וסופגים מתקציבם למימון המענה ללא שיפוי. "מצב דברים זה עשוי להוביל לרידוד השירותים הניתנים לאוכלוסיות השונות למינימום ולהביא לפריצה וחשיפה תקציבית חסרת תקדים".
בכאן רשת ב פורסם אתמול שרי הממשלה קיבלו להצבעה הצעת החלטה להאריך את ביטוח הבריאות לאוקראינים בישראל, אחרי שקראו אתמול בישיבת הממשלה לנתניהו לפתור את הסוגייה. השר מאיר פורוש הסביר כי הדבר נצרך כדי למנוע מצב שחסידי ברסלב הנוסעים לאומן ישלמו את המחיר על חוסר שביעות הרצון בקייב. בדבריו הוא התכוון לאיומים של גורמים שונים באוקראינה לפגוע בכניסת ישראלים לאומן "או באופציות אחרות", אם ביטוח הבריאות לפליטים האוקראינים לא יימשך.
לפני כשבועיים, ישראל הבטיחה לאוקראינים שביטוח הבריאות לפליטים אוקראינים בישראל יימשך עד סוף השנה, דבר ששר החוץ האוקראיני צייץ עליו גם. אבל עד עתה הסוגייה לא נפתרה. השר אלי כהן אמר בישיבת הממשלה כי צריך לשמור על יחסים טובים עם אוקראינה.