ועדת שרים לחקיקה אישרה היום (שני) לקדם עם תחילת מושב הכנסת את החוק של השרים בן גביר ולוין לשימוש של המשטרה במצלמות לזיהוי פנים, ככלי למאבק בפשיעה, בעיקר במגזר הערבי. החוק עלה בעבר ונדחה בעקבות פרשנות רחבה מדי להיתר השימוש במצלמות. לאחר דיונים, הוחלט לצמצם אותו למקרים של עבירות שמוגדרות "פשע חמור", כמו עבירות פרוטקשן.
בנוסח המעודכן יוכנס סעיף שיקבע מפורשות שלא יותר שימוש במצלמות לאכיפת אירועי חופש הביטוי וההפגנה. עונש של שלוש שנות מאסר יוטל על מי שיעשה שימוש לא חוקי בתיעודי המצלמות האלו.
לדברי השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, "הבאנו חוק מדויק ומאוזן. בשעה שמספר הנרצחים במגזר הערבי עולה ועבירות הפרוטקשן נפוצות, יש חשיבות רבה למצלמות המזהות פנים - שנפוצות במדינות שונות בעולם. מאידך, במשמרת שלנו נעשה הכול כדי לא לאפשר שימוש פסול במצלמות. על כן קבענו עונש מאסר והגבלת השימוש למקרים חמורים של פשע חמור ואירועי פרוטקשן".
מפכ"ל המשטרה קובי שבתאי כינה את הצעת החוק "כלי מציל חיים", ואמר כי בלעדיו "המשטרה לא תוכל להתמודד עם הטרור הפלילי, אירועי הרצח ונסיונות החיסול במגזר הערבי". שבתאי הוסיף כי "המשטרה מנסה לקדם את הכלי הזה כבר כמה שנים לטובת סיכול ומניעה של פיגועים, פשיעה חמורה ופגיעה בנפש".
לדבריו, "ההצעה היא פרי של איזון בין הצורך לשמירה על חיי אדם ובין חשיבות של הגנה על זכויות הפרט. הפעלת הכלי תיעשה רק כפוף למנגנוני פיקוח ובקרה, שיבטיחו שימוש למטרות שנקבעו בחוק ותחת המגבלות ותוך הטלת סנקציות במקרים שבהם יהיה שימוש לרעה במערכת".
יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ הביע תמיכה אפשרית בחוק: "החשש של אזרחים רבים מובן, ועדיין - אם פיקוח הולם וקפדני יוטמע בחקיקה, וכלל הפעולות יהיו רק בשליטת גורמי המקצוע, נתמוך בחוק".