מרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית בישראל פירסם היום (רביעי) דוח הסוקר את תחום הרווחה. לפי ממצאי הדוח ישנו גידול בהוצאה הממשלתית, ירידה ניכרת במספר מקבלי דמי האבטלה ובמקביל עלייה במספר מקבלי קצבאות הקיום. בנוסף, קיים מחסור בעובדים סוציאליים.
> הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחר הערוץ הרשמי
בדוח הוצג כי ההוצאה על הקצבאות הניתנות על ידי המוסד לביטוח לאומי ירדה משמעותית מכ-128 מיליארד שקלים בשנת 2021 לכ-113 מיליארד שקלים בשנת 2022. עיקר הירידה היה בעיקר בהוצאה על ביטחו אבטלה, וזאת לאחר צמצום מספר מחוסרי עבודה, או עובדים שיצאו לחל"ת עקב משבר הקורונה.
בתוך כך, בתחילת 2023 נרשם פער בין סכומי ההוצאה על קצבאות קיום. בחודש אוגוסט עמדה קצבה חודשית ממוצעת למקבל הבטחת הכנסה על 2,226 שקלים, ואילו קצבת נכות ממוצעת הייתה 4,013 שקלים לחודש – פער של 1,787 שקלים.
כמו כן, לאור ההחלטה להפעיל מחדש את תוכנית תווי המזון והרחבת תנאי הזכאות לקבלתם, המחקר הראה שככלל שיעור המשפחות שקיבלו סיוע בתווי מזון במסגרת התוכנית קטן משיעור המשפחות שחיות מתחת לקו העוני. בשני המגזרים, היהודי והערבי, נרשם פער שלילי שנע בין 9% ל-14%, אולם ביישובים הבדואים נמצא הפער השלילי הגדול ביותר כ-27.7%. לעומת זאת, ביישובים החרדיים היה פער חיובי של 2%.
לפי ממצאי הדוח, המחסור בעובדים סוציאליים חמור ואף מחריף. בשנץ 2022 עמד שיעור איוש המשרות על 87% בממוצע. המשמעות לכך היא - 786 תקנים פנויים. הדבר בלט בעיקר ברשויות שבהן המצוקה החברתית היא גדולה יותר כמו ביתר עילית, ג'סר א-זרקא, כסיפה, לקייה, צפת ורהט.