יותר ישראלים סובלים מעודף משקל, יותר חולים בסוכרת, ויותר מעשנים - אלה רק חלק מהממצאים שפרסם הבוקר (שלישי) המכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות במסגרת הדוח השנתי למדדי איכות הרפואה בקהילה.
> עקבו אחר ערוץ הוואטסאפ של כאן חדשות
כמעט שישים אחוז מהאוכלוסיה הבוגרת בישראל סובלת מעודף משקל או מהשמנת יתר. למרות המאמצים לבלום את מגפת ההשמנה, ב-2022 חלה עלייה נוספת בשיעור הסובלים מהשמנת יתר. השיעור גבוה יותר בקרב נשים - יותר מרבע מהנשים בישראל סובלות מהשמנת יתר. ישנם גם פערים משמעותיים בין אוכלוסיות במעמד סוציו-אקונומי גבוה למעמד סוציו-אקונומי נמוך, העניים יותר גם שמנים יותר.
נתון מדאיג נוסף נוגע להשמנה של ילדים ובני נוער, גם במדד הזה חלה עלייה. אם ב-2019 כ-7% מבני ה7- סבלו מהשמנת יתר, ב-2022 שיעורם הגיע ל-8.5%. כשמדברים על בני נוער בגילי 14-15, מדובר כבר על כמעט 13%. גם כאן מי שמשתייכים למעמד חברתי-כלכלי הנמוך ביותר - היו בעלי שיעורי ההשמנה הגבוהים ביותר.
מבחינת פרופ' נחמן אש, יו"ר המכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות - הנתון הזה, באשר להשמנת הילדים הוא המדאיג ביותר בדוח: "את הילדים הללו נפגוש בשנים הבאות עם מחלות. חייבים לפעול בנחישות כדי למגר את המגפה הזאת, להגביר את החינוך ולצמצם צריכת משקאות. זו בעיה לאומית ולא רק של מערכת הבריאות".
עוד מדד מדאיג שנמצא בעלייה הוא שיעור המעשנים בישראל, שהגיע ב-2022 לפי הדוח ל-21% מהאוכלוסיה בגילי 16 ומעלה. יותר גברים מעשנים מנשים, כמעט 30% לעומת קצת יותר מ-13% מהנשים.
עוד בנושא
עלייה נראתה גם בשיעור חולי הסוכרת שחצה כבר את העשרה אחוזים מהאוכלוסיה הבוגרת בישראל. גם כאן יש פערים בין המעמדות הכלכליים-חברתיים. ככל שהמעמד הסוציו-אקונומי נמוך יותר, כך שיעור חולי הסוכרת שאינם מאוזנים גבוה יותר.
לפי פרופסור אש, החשש הוא שלנוכח המלחמה הקשה שאנחנו נמצאים בה, רבים מהמדדים האלה ילכו ויחמירו: "החשש שתקופת המלחמה תשפיע לרעה על מדדי הבריאות, הן מאחר שהציבור נמצא במתח ולא מקפיד, והן בגלל ירידה של בפעילות של מניעת תחלואה וקידום בריאות של קופות החולים. גם קיצוץ התקציב ישפיע לרעה על פעילות זו. את הנזקים אנחנו עלולים לראות בעתיד הקרוב והרחוק יותר - בשיעור עולה של מחלות כרוניות שאפשר למנוע אותן".