כאן רשת ב

תעלומת קבר החלל שהוזנח: מי היה חיים סמטרי?

תעלומת קבר החלל שהוזנח: מי היה חיים סמטרי?
בחלקה הצבאית של באר טוביה אותרה מצבה מוזנחת, מלוכלכת ועם צמחייה. תושבי המועצה האזורית ניקו אותה ושיפצו אותה וגילו ששם נקבר חיים סמטרי ז"ל. בתוכנית "סדר יום" בכאן רשת ב, אחד מוותיקי באר טוביה סיפר מי היה החלל
מחבר קרן נויבך מחבר קרן נויבך
הקבר של חיים סמטרי
צילום: ללא קרדיט

תעלומת הקבר המוזנח: בחלקה הצבאית של בית הקברות במועצה האזורית באר טוביה, לצד קברי נופלים ממלחמת העצמאות, אותרה מצבה מוזנחת ולא מטופלת. תושבים במועצה האזורית שיפצו, ניקו וחידשו את האותיות לקראת יום הזיכרון הקרוב וכך התגלה שבקבר נטמן חיים סמטרי ז"ל, שנפל בשנת 1946. בתוכנית "סדר יום" בכאן רשת ב נשאלו המאזינים על החלל והבוקר (ראשון) אחד מוותיקי המועצה האזורית באר טוביה פרץ בן יהושוע בן ה-95 סיפר על סמטרי ז"ל. 

הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחר הערוץ הרשמי

מאזין בשם אביב בן שדה, תושב המקום הבחין יחד עם גיסו שי חיימסון, פנו לתוכנית "סדר יום" לאחר שאיתרו את הקבר. חיימסון סיפר: "לפני שלוש שנים אחותי הגדולה נפטרה, אישתו של אביו, והקבר הוא במרחק הליכה מהקבר של סבא וסבתא רבא, שהקימו את תל חי. בדרך עברנו בחלקה הצבאית. ראינו קבר של אצ"ל והיה כתוב עליו עג'מי, וראינו קבר מוזנח וכשהבחנו בו ראינו שכתוב נפל ואחר כך ראינו שהוא נופל ב-1946, ואז חשבנו שזה מישהו מההגנה או מהנוטרים, זה מישהו שאמור להיות נופל. לנוטרים יש תיעוד פנטסטי והיה שם חיים והוא לא היה סמטרי, ניסיתי למצוא תיעוד, עשיתי הצלבות עם הספר של הבריטים ולא הצלנו למצוא תיעוד. הפעלנו הרבה קשרים ולא הבנו מי זה חיים סמטרי".

בן שדה וחיימסון שיפצו את המצבה, ניקו והורידו את הצמחייה. "זה היה נראה כמו חורבה אבל עכשיו זה נראה כמו קבר מכובד, שזוכרים", הוסיף חיימסון. 

האזינו לריאיון המלא ב"סדר יום"

אורי אמיר, חבר ארכיון בבאר טוביה ופרץ בן יהושוע, מוותיקי באר טוביה פתרו חלקית את התעלומה. בן יהושוע סיפר: "ב-46' הגיעו הרבה יהודים מאירופה. שרידים אחרונים מהמשפחה שנספתה בשואה. חיים היה ניצול שואה, הוא היה נוטר. הבחור הזה היה איש נחמד. היתה לו הליכה משונה. השם שלו היה 'סימטרי', חביב על אנשים. הוא היה עושה הכל בשביל להתפרנס. היתה באותה התקופה את מגפת 'הסוס האפריקאי'. חיים לקח על עצמו לירות בסוסים שהיו במגפה. היינו יוצאים לשדות בליווי של נוטר או חברי הגנה עם נשק. המצב שלנו לא היה כמו בכל הארץ. במלחמה השחרור, הקימו את נגבה וכפר ורבורג על ידנו. היה חצור, קדמא, משמר הנגב, בארי, תל רעים ועוד יישובים דרומה מאיתנו". 

בן יהושוע הוסיף: "חיים היה שמו - שם משפחה אף אחד לא ידע. הוא היה פליט ניצול שואה, שאני לא יודע. זה לא היה המקרה היחידי. הוא ירה לעצמו עם רובה בצוואר ושם קץ לחייו. הכינוי היה 'סימטרי' עם שמץ לעג. אנחנו, החבורה שלנו, היחידים שידעו עליו ואנחנו זיהינו אותו והבנו שאם נקרא לו סימטרי אז נדע במי מדובר. היו ארבעה ניצולי שואה שהתאבדו. שמענו ירייה ובאנו. היו אנשים, אלה שבאו מהשואה, הרבה מאוד היו במצב נפשי שאנחנו לא יכולים לעלות על דעתנו. סך הכל אנחנו זוכרים אותו כבחור נחמד שאנחנו זוכרים אותו והוא שם קץ לחייו בדרך הכי נוראית שיש". 

אמיר, חבר צוות הארכיון של באר טוביה: "בדקנו פרוטוקולים באותו שנה, לא מצאתי תיעוד. זה חלק מהמקרים שלא רצו אותם מהסיפור של המקום. הוא לא מופיע ברשימה של הנופלים. היו שהגיעו מהבריגדה. הוא לא נכלל ברשימת הנופלים שלנו ואנחנו נצטרך לחשוב איך אנחנו מביאים אותו לציבור ונפיץ את זה בעלון של המושב. זה חלק משמעותי ועצוב בהיסטוריה שלנו". 

הפופולריים