"סוף עידן האנטיביוטיקה": מחקר ישראלי חדש מצביע על עלייה משמעותית בעמידות

"סוף עידן האנטיביוטיקה": מחקר חושף עלייה חדה בעמידות
המחקר, שבוצע על ידי בית החולים שיבא וקופת החולים מכבי, מצביע על עלייה חדה בעמידות החיידקים, שקרתה תוך חמש שנים בלבד. החוקרת: "מאוד חשוב שלא לקחת אנטיביוטיקה שלא לצורך"
מחבר קטי דור מחבר קטי דור
Getting your Trinity Audio player ready...
עמידות לאנטיביוטיקה
צילום: אי-פי

מחקר של בית החולים שיבא וקופת החולים מכבי מצביע על עלייה משמעותית בעמידות של חיידקים לאנטיביוטיקות המשמשות בילדים - כך פורסם הערב (חמישי) בחדשות הערב בכאן 11. מדובר במחקר גדול מאוד, שבוצע על 240 אלף דגימות.

 

החוקרות, פרופסור מיכל שטיין, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות בילדים, וד"ר שירלי שפירא, מנהלת המחלקה לזיהומים בקופת החולים מכבי, השוו את עמידות אנטיביוטיקות הילדים הידועות לאורך שנים, והתוצאות מצביעות על עלייה חדה בעמידות להן. 

עקבו אחר ערוץ הוואטסאפ של כאן חדשות

מנתוני המחקר עולה כי שיעור העמידות של ציפרודקס, אנטיביוטיקה לטיפול בדלקת בדרכי השתן בילדים עמדה בשנת 2017 על 6.2%. אחרי חמש שנים, בשנת 2022, העמידות זינקה באופן דרמטי ל-20%. 

שיעור העמידות של אוגמנטין היה בשנת 2017 15.5%, ובשנת 2022 קפץ ל-17.7%. שיעור העמידות של האנטיביוטיקה זינט קפץ מ-10% ב-2017 ל-12% בשנת 2022. 

משמעות העלייה בשיעור העמידות היא כי יש סיכוי פחות גדול שהתרופה תעבוד ותנצח את החיידק. בכנס רופאי החברה לרפואת ילדים הציגה פרופסור שטיין את הנתונים ואמרה כי לאורם יש לשקול את הקלות שבה ניתנות האנטיביוטיקות. 

לכאן חדשות אמרה שטיין כי "טווח היכולת שלנו הולך ומצטמצם. אנחנו בסוף עידן האנטיביוטיקה, ובעוד כמה שנים הן כבר לא יהיו יעילות. מאוד חשוב שלא לקחת אנטיביוטיקה שלא לצורך". 

הפופולריים