קדחת הנילוס מתפשטת: שמונה חולים אותרו בישראל מתחילת השנה

קדחת הנילוס מתפשטת: 8 חולים אותרו בישראל מתחילת השנה
במרכז הרפואי איכילוב עדכנו כי מדובר בחולה החמישי בגל הנוכחי. בין החולים: שניים במצב קשה ובינוני-קשה
מחבר קטי דור מחבר קטי דור
Getting your Trinity Audio player ready...
ייתוש
ייתוש צילום: AP

המרכז הרפואי איכילוב עדכן היום (רביעי) כי ביממה האחרונה אובחן חולה נוסף בקדחת הנילוס המערבי, בשנות ה-70 לחייו ומצבו בינוני. במרכז הרפואי עדכנו כי שלושה חולים מאושפזים במקום, מצבו של אחד מהם קשה, אחר במצב בינוני קשה ואחד במצב בינוני. אחרי שאובחנו 8 נדבקים בקדחת הנילוס באזור המרכז - המשרד להגנת הסביבה הודיע כי נמצאו יתושות נגועות ברמת גן.

הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחרי הערוץ הרשמי

המטופלים שהגיעו למרכז הרפואי איכילוב בני יותר מ-60 ומתגוררים בצפון תל אביב, באזור המשתלה ורמת החייל ועל כן, הנחת בית החולים היא כי באזור יש יתושים נגועים ושיש להדבירם. המקרים נחשבים לחריגים, והם לא נראו לפני כן בבית החולים. החולים הנגועים במחלה הם אנשים המוגדרים בריאים וללא מחלות רקע משמעותיות. הקדחת פוגעת לרוב באופן קשה יותר באוכלוסייה המבוגרת, וההידרדרות שלה עלולה לגרום לנזק נוירולוגי. גם בבית החולים שיבא טופלו ושוחררו בשבוע שעבר שני חולים בני 40 ו-60 מרמת גן וגבעתיים. 

במשרד הבריאות שיחררו אזהרה וטענו כי במסגרת תוכנית הניטור השגרתית של המשרד להגנת הסביבה נלכדו יתושות נגועות בנגיף קדחת מערב הנילוס ברמת גן. המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות המליצו לציבור כיצד לצמצם את מפגע היתושים בסביבת המגורים, להתגונן מפני עקיצות יתושים ולהפחית את הסיכון להיעקץ. המשרד להגנת הסביבה הנחה את הרשות המקומית כיצד לפעול.

ד"ר שי רייכר, מנהל אגף מזיקים והדברה במשרד להגנת הסביבה מסר: "יתושות אשר נלכדו בניטור שביצע המשרד להגנת הסביבה באזור רמת גן אומתו במעבדות משרד הבריאות כנשאיות של וירוס קדחת מערב הנילוס. בהתאם לתוצאות הניטור, המשרד להגנת הסביבה עדכן את עיריית רמת-גן בממצאים, והנחה את הרשות המקומית כיצד לפעול. בנוסף לפעולות שהרשויות המקומיות נדרשות לבצע במקרים מסוג זה, תרומה משמעותית להפחתת הסיכון להידבק במחלה תושג באמצעות התנהגות אחראית ומושכלת גם מצד הציבור. אנו מעודדים את הציבור להישמע להמלצות המקצועיות, להקפיד על ייבוש של מקורות מים עומדים בסביבת המגורים ולנקוט באמצעי המיגון המומלצים. יחד נוכל לצמצם את מפגעי היתושים ולהימנע מעקיצות מיותרות"

ד"ר אורן שטח כתבי, מנהל המחלקה למחלות זואונוטיות מהחטיבה לבריאות הציבור במשרד הבריאות הסביר כי עם לכידת היתושים על ידי המשרד להגנת הסביבה, מבצעת המעבדה לאנטמולוגיה של משרד הבריאות סיווג של היתושות ומעבירה למעבדה הווירולוגית לצורך בדיקת נגיעות בגורמי מחלה. האגף לאפידמיולוגיה מרכז את המידע לגבי תחלואה בבני אדם וביתושים ומתריע לגורמים הרלוונטים בכל מקרה בו קיים אבחון של חולה. מתחילת השנה 8 אנשים אובחנו למחלה.

לפי הודעת משרד הבריאות, קדחת מערב הנילוס (West Nile Fever) היא מחלה שמקורה בבעלי חיים ומועברת גם לאדם. היא נגרמת על-ידי נגיף המצוי בעיקר בעופות, ומועברת לבני אדם ולבעלי חיים שונים באמצעות עקיצת יתושים שניזונים מעופות נגועים. תקופת הדגירה של המחלה מרגע העקיצה ועד להתפתחות סימני המחלה, נמשכת כ-5 עד 21 ימים והמחלה נמשכת לרוב 3-6 ימים. במרבית המקרים מדובר במחלה קלה דמוית שפעת אשר חולפת מאליה. המחלה לרוב מאופיינת בחום, כאבי ראש, חולשה, כאבי פרקים ושרירים, דלקת בלחמית העין, פריחה ולעיתים בחילות ושלשולים. סיבוכים נדירים אפשריים הם דלקת חדה של המוח או דלקת קרום המוח, ולעיתים נדירות מסתיימת המחלה במוות.

תחלואה מקדחת מערב הנילוס מוכרת בארץ שנים רבות ומתרחשת בעיקר בין החודשים יוני לנובמבר. השנה התחלואה החלה מוקדם מהרגיל וככל הנראה נובעת משינויי האקלים בישראל ובעולם, כאשר מזג האוויר הלח במרכז הארץ עשוי להוביל לרבייה ולהתפתחות של יתושים באזור זה.

במקרים של תחלואה בקדחת מערב הנילוס מקיים משרד הבריאות חקירה אפידמיולוגית והמידע מועבר למשרד להגנת הסביבה לצורך פעולות מניעה כנגד יתושים. בנוסף, משרדי הבריאות והגנת הסביבה מיידעים את הציבור על אזורים בהם נלכדים יתושים נגועים בנגיף. על מנת לצמצם את החשיפה ליתושים, ממליץ משרד הבריאות להשתמש בתכשירי דוחי יתושים ובאביזרים מתאימים להרחקת יתושים בחדרי המגורים, וכן להפעיל מאווררים במקום השהיה.

הפופולריים