חקירה במשרד ממשלתי

להב 433 פשטה על משרד החוץ; החשד: הנפקת דרכונים דיפלומטיים שלא לצורך

פשיטה על משרד החוץ: דרכונים דיפלומטיים הונפקו שלא כדין
התנועה לאיכות השלטון מסרה כי החקירה החלה בעקבות עתירתה לבג"ץ, בדרישה לבטל את הדרכונים הדיפלומטיים שהונפקו למקורבים פוליטיים, לרבות יאיר נתניהו
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
משרד החוץ, ירושלים
משרד החוץ, ירושלים צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

חוקרי היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) בלהב 433 פשטו הבוקר (רביעי) על מטה משרד החוץ בירושלים, ערכו חיפוש במשרדים ותפסו חומרים, במסגרת חקירת חשד להנפקת דרכונים דיפלומטיים למי שלא היו זכאים להם. משרד החוץ סירב להתייחס לדבר הפשיטה החריגה של משטרת ישראל על משרדיו.

הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחרי הערוץ הרשמי

החקירה בעניין נפתחה לפני מספר שבועות והתנהלה באופן סמוי. לפי החשד, הדרכונים יועדו למי שלא עמדו בתבחינים לקבלת דרכון דיפלומטי, ובהם בנו של ראש הממשלה, יאיר נתניהו. במסגרת הפשיטה נתפסו מסמכים רלוונטיים לצורך המשך החקירה. החקירה במשרד החוץ מתמקדת באירועים בתקופת כהונתו של השר הקודם אלי כהן. ייתכן שגורמים במשרד יוזמנו לחקירה בהמשך.

אלי כהן

התנועה לאיכות השלטון מסרה בתגובה: "לפני מספר חודשים הגשנו עתירה לבג"ץ, בדרישה לבטל את הדרכונים הדיפלומטיים שהונפקו למקורבים פוליטיים, לרבות לבנו של ראש הממשלה, בטענה כי ההחלטה התקבלה בניגוד להמלצות הגורמים המקצועיים. החשד להנפקת דרכונים דיפלומטיים למי שאינם זכאים להם מחזק את הטענות שהעלינו בעתירתנו ומעלה שאלות כבדות משקל לגבי תקינות ההליכים במשרד החוץ". 

שי חג'ג' יושב ראש מרכז השלטון ואיש ליכוד המחזיק בדרכון דיפלומטי, התייחס לנושא בתכנית "משחקי הכיס" עם ליאל קייזר, בכאן 11: "אני בניגוד לאחרים, קיבלתי את הדרכון מתוקף תפקידי, אותו דבר קיבל יושב ראש השלטון המקומי ובעלי תפקידים בכירים במשק".

חג'ג' המשיך, "אני לא משתמש בו לנסיעות פרטיות שלי. בסופו של דבר אני מייצג ציבור ואני גם לא ביקשתי את הדרכון הזה, מדינת ישראל היא שנתנה לי את הדרכון הזה. טוב מאוד שמתבצעת חקירה אני מניח שאם מישהו פעל שם לא נכון, הוא יצטרך להסביר את זה".

חג'ג' הוסיף: "פנו אליי, לא אני פניתי. מי שפנה אליי זה משרד החוץ גם ראש עיריית תל אביב קיבל, גם ראש עיריית ירושלים, ככה שאי אפשר להגיד שזה פוליטי. לבעלי תפקידים בכירים דרכון הוא כלי עבודה זה לא מתנה, זה נעשה כחוק בהתאם למה שמדינת ישראל קבעה ואני מניח שהחקירה הזאת בסופו של דבר לא תניב שום דבר".

בחודש דצמבר האחרון דיווח עיתונאי "הארץ" גידי וייץ כי הונפקו דרכונים דיפלומטיים לפעילי ליכוד וגם לבנו של ראש הממשלה. אז הגיב על כך השר כהן וטען: "מי שאושרו לו דרכונים על פי הנהלים הם שלושה ראשי רשויות בלבד שבתוקף תפקידם אחראיים על קשרים בינלאומיים. הם מצטרפים לראשי ערים אחרים שאושרו להם דרכונים בתקופות שונות, כמו ראש עיריית תל אביב. לגבי יאיר נתניהו, האישור ניתן בחודש ינואר, משיקולי אבטחה".

במקביל לכך באותו החודש פרסמנו בכאן רשת ב כי הבקשה להשגת דרכון יוקרתי לבניו של ראש הממשלה הייתה כמעט מנהג קבוע לאורך השנים האחרונות.

על פי הפרסום, בארבע הזדמנויות שונות מאז שנת 2009 פנתה לשכת נתניהו למנכ"לי משרד החוץ לדורותיהם וביקשה דרכונים דיפלומטיים לבני המשפחה. נתניהו, שנבחר בשנת 2009 לתפקיד, פנה למנכ"ל משרד החוץ דאז יוסי גל וביקשה דרכון דיפלומטי עבור הבן יאיר. שר החוץ אז היה אביגדור ליברמן - והבקשה אושרה.

בשנת 2014 הוגשה שוב בקשה דומה למנכ"ל דאז ניסים בן שיטרית. שר החוץ שוב היה ליברמן - וגם הבקשה הזאת אושרה. בשנת 2018, המנכ"ל היה יובל רותם ולשכת נתניהו ביקשה דרכון דיפלומטי עבור הבן אבנר - גם הבקשה הזאת אושרה. במקרה הרביעי, בשנת 2023 כפי שנחשף בידי גידי וייץ בעיתון הארץ, הוגשה בקשה לדרכון שנענתה בחויב בידי מנכ"ל משרד החוץ רונן לוי.

הפופולריים