תמונות מרהיבות

מהשגשוג עד לחורבן: סיפורה של ירושלים בימי בית המקדש השני

מהשגשוג עד לחורבן: סיפורה של ירושלים בימי בית המקדש ה-2
ממצאים חדשים מתעלת הניקוז הקדומה שפעלה בעיר לפני 2,000 שנים מספרים את סיפורה. בין הממצאים: בקבוקון זכוכית שלם, חרצני ענבים, קליפות ביצים בנות 2,000 שנה וגם נרות חרס שלמים עם שרידי פיח
מחבר ורד פלמן מחבר ורד פלמן
תעלת הניקוז מימי בית שני
תעלת הניקוז מימי בית שני צילום: אמיל אלג'ם, רשות העתיקות

ממצאים חדשים שהתפרסמו היום (שלישי) מתעלת הניקוז הקדומה שפעלה בירושלים לפני 2,000 שנים מספרים את סיפורה של העיר בימי בית המקדש השני - מהשגשוג ועד לחורבן.

הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחר הערוץ הרשמי

בקבוקון זכוכית שלם, חרצני ענבים, קליפות ביצים בנות 2,000 שנה וגם נרות חרס שלמים עם שרידי פיח התגלו בחפירה חדשה בתעלת הניקוז, שעברה מתחת לרחוב המרכזי של ירושלים בימי בית שני. החפירה, שמנהלת רשות העתיקות במימון עיר דוד, מלמדת על הדופק העירוני המשתנה של ירושלים בעשוריה האחרונים שלפני חורבן המקדש, בשנת 70 לספירה.

במסגרת החפירה נחשפה התעלה שהיוותה את עורקה הראשי התת קרקעי של ירושלים. תעלה זו עברה, בין השאר, מתחת לשווקים הססגוניים של ירושלים שלמרגלות הר הבית, ולכל אורכה של עיר דוד.

"אל תוך לוע התעלה נשטפו שרידי החיים שמעל הרחוב המרכזי של ירושלים, והם נשארו שמורים בין דפנות התעלה כפי שנעזבו עם חורבן העיר", מסבירה ד"ר איילה זילברשטיין, מנהלת החפירה מטעם רשות העתיקות. "ממצאים קטנים מספרים לנו סיפור גדול, מימי השגשוג והפאר של ירושלים על רחובותיה שוקקי החיים, ועד לרגעי הגסיסה של העיר בשנות המרד ונטישתה בעקבות החורבן".

לדברי ד"ר זילברשטיין, "היות שלרוב תעלות אלה זכו לתחזוקה שוטפת, העובדה שדווקא בתעלה המרכזית התגלו שכבות סחף שמילאו את התעלה כמעט עד מחצית גובהה, מרמזת על הזנחה הדרגתית בתחזוקת העיר. ההזנחה והנטישה שאנו עדים לה, מתכתבת עם סיפור חורבנה של ירושלים".

בשכבות העליונות של אדמת הסחף גילו החופרים שרידים מימי החורבן של העיר, ובהם נרות חרס שלמים המתוארכים לשלהי ימי הבית השני. שרידי הפיח שהשתמרו על שפתם נותרו כסימן לאש שבערה בהם.

נרות השמן, צילום: אליהו ינאי, עיר דוד

מספר מטרים דרומית למקום בו נחשפו נרות השמן, התגלתה לפני מספר שנים, בחפירה שניהל אלי שוקרון במקום, חרב רומית בתוך נדן מעור, ונבחנת האפשרות שבדומה לחרב גם נרות השמן נישאו בידיהם של מורדים שמצאו מסתור בתעלה.

ככל שהעמיקו החופרים בחפירה, הלכו ונחשפו בפניהם שלל ממצאים המעידים על הפאר והעושר של ירושלים בימי הבית השני בשנים בהן הייתה העיר הומה. כבר בחפירה הידנית נמצאו כלים שלמים, ובהם בקבוקוני בושם ושמנים יקרים, מרביתם מחרס, ולצידם בקבוקון זכוכית עדין שבאורח פלא השתמר כמעט ללא פגע.

ממצאים שהתגלו בתעלת הניקוז. צילום: אמיל אלג'ם, רשות העתיקות

בחינתם הראשונית של מכלולי כלי החרס והזכוכית, שנערכה על-ידי ד"ר יעל גורין -רוזן וד"ר שולמית טרם, הצביעה על ריכוז מגוון עשיר במיוחד של סוגי כלים, חלקם נדירים.

"המגוון הגדול של הכלים שנאגר בתעלת הניקוז, יכול להפגיש אותנו עם סרוויס הכלים המלא של תושבי ירושלים. בניגוד לסט מצומצם יותר של כלים שמצופה לרוב למצוא בחפירה של מטבח ביתי בודד, התנקזו אל התעלה כלים מבתים ומרחובות שונים וכך התקבל ייצוג של כל מה שהיה לרוכלי העיר להציע", מסבירה ד"ר זילברשטיין.

הדמיה של חורבן בית המקדש - הפקה: רן צחור, מכון מגלי"ם, עיר דוד

לאור הפוטנציאל הטמון בשכבות שהצטברו בתעלה, נשמרו כל שקי העפר שנחפרו ונשלחו לאתר סינון העפר בגן הלאומי עמק צורים. לצד גילויים של מטבעות וחרוזים ססגוניים, תרומתו העיקרית של מפעל הסינון הגיעה מכיוון לא צפוי, עם גילויים של שרידי מזון שסייעו לחוקרים לגלות כמה מסודות המטבח היהודי: חרצני גפן, גרעיני דגנים, עצמות דגים ואף קליפות ביצים.

כל אלה שופכים אור על התפריט של תושבי ירושלים בימיה התוססים של העיר.

הפופולריים