הפרופסור יהודה באואר, מחשובי חוקרי השואה, הלך אתמול (שישי) לעולמו בגיל 98. אתר הזיכרון של מחנה ההשמדה אושוויץ כתב לזכרו: "בצער רב קיבלנו את הידיעה על פטירתו של הפרופסור באואר. מחשבותיו ודבריו עיצבו והיוו השראה לוויכוח האקדמי על טרגדיית השואה. עבודתו תימשך על ידי כל האנשים העוסקים בשימור הזיכרון".
> הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחר הערוץ הרשמי
יו"ר יד ושם דני דיין כתב: "הפרופ' יהודה באואר העשיר את ידיעותינו על השואה והעמיק את הבנתנו של האירוע חסר התקדים בהיסטוריה. הוא היה 'אינטלקטואל מעורב' שהביע עמדותיו בנחרצות ובכבוד בפני מתנגדיו. במשך עשרות שנים זכו יד ושם והעולם כולו להנות מידיעותיו ומחקריו במסגרת תפקידיו ביד ושם ובארגונים בין-לאומיים".
באואר נולד בפראג בשנת 1926 וב-1939 עלה עם הוריו לארץ. בשנת 1960 קיבל תואר דוקטור לפילוסופיה מן האוניברסיטה העברית. את הקריירה האקדמית שלו התחיל כשנה מאוחר יותר, במכון ליהדות זמננו באוניברסיטה העברית.
בשנת 1998 זכה בפרס ישראל בתחום חקר ההיסטוריה של עם ישראל.
באואר היה ראש המכון הבין-לאומי לחקר השואה ביד ושם בין 1996 ל-2000, ומאז שימש כיועץ אקדמי של הארגון. הוא היה חבר במועצת יד ושם, בהנהלת המכון הבין-לאומי לחקר השואה, בוועדה המדעית של יד ושם ובמערכת של יד ושם – קובץ מחקרים. הוא שימש כיועץ אקדמי בכוח המשימה הבינלאומי לחינוך, זיכרון וחקר השואה.
בחודש אפריל האחרון, במלאת לו 98 התראיין באואר בתוכנית "מגזין שבת" עם רון נשיאל בכאן רשת ב, ואמר כי "הדרך שבה המלחמה בעזה נעשית - אינה מוצדקת".
הוא אמר אז כי אין בסיס להאשמת ישראל ברצח עם, אבל "ההרג שאנחנו גורמים בעזה הוא מה שנקרא בשפה האקדמית 'פשעי זוועה המוניים'". "הפצצנו ורצחנו", אמר פרופסור באואר בריאיון. "אנחנו אומרים שזו תגובה, אבל התגובה שלנו לא צריכה להיות דומה למה שאנחנו מאשימים אחרים".