התאחדות הסטודנטים ומכון פאנלס פרסמו הבוקר (ראשון) סקר שחושף כי 44% מהסטודנטים לא הצליחו לסיים את הלימודים האקדמיים כמתוכנן בשנה החולפת.
הסקר, שמפורסם בבוקר פתיחת שנת הלימודים האקדמית ובו השתתפו יותר מ-16,000 סטודנטים וסטודנטיות מכל רחבי הארץ, מצביע על פגיעה משמעותית בהתקדמות האקדמית, תחושת הביטחון והמצב הכלכלי והנפשי של הסטודנטים ברקע המלחמה.
> הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחר הערוץ הרשמי
בעקבות הלחימה, גויסו יותר מ-70,000 סטודנטים לשירות מילואים. רבים מהסטודנטים דיווחו כי נאלצו לדחות קורסים לסמסטרים הבאים או לשנה הבאה. על פי הסקר, יותר ממחצית מהסטודנטים חשים ירידה משמעותית בתחושת הביטחון בקמפוסים מאז תחילת הלחימה. כמו כן 51% מהסטודנטים ציינו שהם מקבלים תמיכה כלכלית מההורים. זו השנה הראשונה שנתון זה גבוה ממחצית מהסטודנטים.
מנתוני המועצה להשכלה גבוהה עולה כי למרות המלחמה בשנת הלימודים בשנה החולפת תשפ"ד, מספר הסטודנטים במוסדות להשכלה גבוהה עלה בהשוואה לתשפ"ג, במיוחד בתוכניות לתארים מתקדמים ובקרב נשים. עם זאת, הנתונים אינם משקפים את קבוצת הסטודנטים שהקפיאו את לימודיהם או נשרו מהאקדמיה בשל המלחמה או היקף ימי המילואים.
בתשפ"ד למדו ב-57 המוסדות האקדמיים בישראל 333,770 סטודנטים ובתשפ"ה צפוי לעמוד מספרם על כ-334,600, בדומה למספרם בתשפ"ד. מתוך 253,790 הסטודנטים שלמדו לתואר ראשון - 40% למדו במכללות האקדמיות, 35% למדו באוניברסיטאות, 16% באוניברסיטה הפתוחה ו-9% במכללות האקדמיות לחינוך.
על פי הנתונים, מספר הסטודנטים בתחומי ההייטק ממשיך לעלות בתשפ"ד ובפרט עולה חלקן של הנשים בהייטק. סך הכול 37,810 סטודנטים בתוכניות ללימודי הנדסה בתשפ"ד, שהם כ-18% מכלל הסטודנטים לתואר ראשון שלמדו באוניברסיטאות ובמכללות האקדמיות.
כמו כן, ברקע המחסור ברופאים - מספר הסטודנטים שהתחילו ללמוד רפואה הכפיל את עצמו מתחילת העשור הקודם מ-530 ל-1,140 סטודנטים. בשנה האחרונה עלה מספר הסטודנטים ב-25%, העלייה הגבוהה ביותר משנת 2007.
השביתה במכללות הטכנולוגיות
35,000 סטודנטים מהמכללות הטכנולוגיות לא יתחילו את שנת הלימודים - על רקע כוונת משרד האוצר לקצץ 50% מהתקציב של המוסדות. פורום המכללות הטכנולוגיות הודיע על שביתה "ללא הגבלת זמן".
27 מנהלי מכללות כתבו לראש הממשלה ושר האוצר: "נדהמנו לגלות כי במסגרת תקציב 2023-2024 וכהערכות לתקציב 2025, מתכנן משרד האוצר לקצץ את תקציב המכללות הטכנולוגיות בשיעור של 26% ביחס לתקציב. בפועל, בשל נוסחת התקצוב, מגיע הקיצוץ לשיעור של כ-50% מהתקציב המיועד". לדבריהם הקיצוץ המתוכנן יפגע בביטחון, בפריפריה, בכלכלה ובחברה הישראלית והודיעו כי שנת הלימודים האקדמית לא תיפתח "עד לפתרון המשבר".