עונת המסיק: פלסטינים מדווחים על התנכלויות וגניבת זיתים

עונת המסיק: פלסטינים מדווחים על התנכלויות וגניבת זיתים
לפי ארגון "יש דין", בחודש האחרון דווחו 26 אירועים שבהם ישראלים מסקו וגנבו זיתים של פלסטינים, ותועדו 95 אירועים של ירי, תקיפות ואיומים, גניבות וכריתת יבול
מחבר נורית יוחנן מחבר נורית יוחנן
Getting your Trinity Audio player ready...
אזור הכפר עוורתא שליד שכם
אזור הכפר עוורתא שליד שכם צילום: נורית יוחנן

המתיחות ביהודה ושומרון: עדויות רבות על גניבות, איומים ומניעת גישה של פלסטינים לאדמות במהלך עונת המסיק הנוכחית. בפיקוד המרכז ובמנהל האזרחי גייסו מילואים כדי לאבטח את המסיק בחלק מהאזורים. כך פורסם היום (שני) בתוכנית "הבוקר הזה" בכאן רשת ב.

הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחר הערוץ הרשמי

ג'מאל קדוס הוא חקלאי מהכפר בורין דרומית לשכם. בשבועות אלו מתקיים מסיק הזיתים, שמהווים חלק נכבד מהגידולים שלו. זה המסיק השני שמתרחש בזמן המלחמה והמסיק השני שבו לא מתאפשר לג'מאל להגיע לחלק נכבד מהעצים שלו. "כוחות השמירה של ההתנחלויות ירדו אלינו. אמרתי לאחד מהם 'אני בן שישים, אני יותר מבוגר ממך' - משך אותי. הוא מכה גם צעירים ממני ברובה ובידיים. בפעם האחרונה היה איתו לובש מדים שאמר 'אסור לך להגיע לכאן, כל עוד יש מלחמה – אסור לך להגיע לכאן'". ג'מאל הצליח בסופו של דבר להגיע לרוב העצים ולמסוק, מדובר ב-45 דונמים של עצים בני שבעים שנה. 

עדויות כאלו חוזרות על עצמן שוב ושוב בשבועות האחרונים. המסיק זו אחת הפעמים הבודדות שפלסטינים שיש בבעלותם אדמות מגיעים אליהן. מאז המלחמה הוחמרו הניסיונות בשטח למנוע מהם לעשות זאת. כך קרה גם להיית'ם סלמאן, חקלאי מאזור ראמין בטולכרם, שניסה להגיע לאדמותיו בשטח B  אך שלושה ישראלים חמושים עצרו אותו ובהמשך הגיעו גם חיילים. "הייתה חיילת עם מפה, אמרה שזה אזור צבאי וצריך ללכת מכאן. והמפה הייתה של אזור תפוח – באזור שכם, מקום אחר". היית'ם סלמאן התייאש, עזב את המקום והגיע למחרת כשלא היו שם אנשים ומסק. מצה"ל נמסר שמדובר בשטח צבאי סגור אך כאמור לא הוצג לסלמאן שום צו כזה.

לא תמיד ההגעה החוזרת מתאפשרת. באזור הכפרים חארס ודיר איסתיא שבמערב השומרון תועדו שלושה מקרים ודווחו רבים נוספים בשבועות האחרונים שבהם פלסטינים, לפעמים בליווי ישראלים, ניסו להגיע לאדמותיהם אך כוחות הביטחון או אזרחים מנעו מהם. בחלק מהמקרים נחסמה הדרך, במקרים אחרים יצא צו שטח צבאי סגור לישראלים בלבד והפלסטינים נדרשו לעזוב בכל מקרה. במקרה אחר אפילו לא הוצא צו ולא הוצגה מפה כלשהי שמסבירה מדוע אסור להם להיות שם.

מניעת הגישה לאדמות מביאה לתופעה נוספת, גניבות של זיתים. בשבוע שעבר שהיתי בעצמי בשטח שבו לא ניתן לחלקים מהכפר עוורתא שבאזור שכם להגיע לאדמות בבעלותם, וראיתי רכב ישראלי ולידו שניים מוסקים זיתים. באזור קרוב לשם הגיעו חקלאים אחרי כמה ימים וגילו כי הזיתים על העצים נמסקו ולמעשה נגנבו.

יש לציין שבפיקוד המרכז גייסו מילואים במיוחד לעניין אבטחת המסיק וכי במנהל האזרחי גויסו 30 קצינים במילואים שנמצאים בשטח עם הכוחות ואחראים בין השאר על הדיברות מול הצד השני. עם זאת, בארגון "יש דין" דיווחו כי לפי המידע שברשותם באוקטובר היו 26 אירועים שבהם ישראלים מסקו וגנבו זיתים של פלסטינים, וסך הכול תועדו 95 אירועים של ירי, תקיפות ואיומים, גניבות וכריתת יבול. ברקע נמצא גם המאבק על האדמה ביהודה ושומרון. הפלסטינים לא רואים בזיתים רק תועלת כלכלית אלא גם אישור מתמשך לזה שהאדמות בבעלותן וגם מי שמונע מהם לעשות זאת, מנסה לקבוע עובדות בשטח.

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "פיקוד המרכז והמנהל האזרחי, כמדי שנה, נערכים מזה תקופה למסיק הזיתים בגזרת יהודה ושומרון מתוך מחויבות לשמירה על ביטחון האזור והתושבים, ובו זמנית מתן האפשרות לתושבי האזור למסוק את יבולם כמדי שנה. עונת המסיק בתיאום תוכננה ותואמה מול כלל הגורמים הרלוונטיים. כוחות צה"ל מאבטחים את המסיק בשטחים המתואמים. בתאריך 16 באוקטובר התקבל דיווח על כוח צבאי שמונע מפלסטינים למסוק בשטח המדובר. לאחר בדיקה על ידי כוח צבאי במקום התברר כי אין מגבלה למסוק במרחב, ולאחר מכן הכוח עזב את הנקודה. לא מוכרת טענה על אלימות מצד הכוח הצבאי. ככל שתתקבל טענה היא תיבדק כמקובל. ביחס לאירוע שאירע סמוך לטולכרם, מדובר באדמות הסגורות בצו של המפקד הצבאי ונדרש תיאום מראש עם הגורמים הרלוונטיים לשם עריכת מסיק במקום. מקרים חריגים המדווחים בצירים המקובלים נבדקים ומטופלים".

הפופולריים