סוגי אלמוגים רבים בשוניות בצפון מפרץ אילת עברו "הלבנה", הסרת צבעים, בשל שינויים קיצוניים בתנאים הסביבתיים שלהן, שעיקרם התחממות ניכרת של מי הים. כך הודיעה היום (שלישי) רשות הטבע והגנים. עליית טמפרטורת המים נבעה מעומס החום הקיצוני בקית האחרון ומהפגיעה המתמשכת באיכות המים בצפון המפרץ.
> הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחר הערוץ הרשמי
ברשות הטבע והגנים מסבירים כי האירוע מדגיש את רגישותן ושבריריותן של שוניות האלמוגים. כאשר טמפרטורת המים עולה מעל סף קריטי, הסימביוזה בין האלמוגים לבין האצות הזעירות (זואוקסנטלות) החיות בתוכם, מפסיקה להתקיים והן נפלטות מהאלמוגים.
אמנם האלמוגים יכולים לשרוד באופן זמני, אך הם סובלים ממשבר אנרגטי חמור (רעב), וחשיפה ממושכת לטמפרטורות גבוהות עלולה להוביל לתמותה נרחבת. עוד הודגש כי היכולת לחזור למצב ההתחלתי לרוב אינה קיימת, בייחוד לנוכח התנאים האקלימיים המשתנים שאינם בשליטתנו המידית, ועומס גורמי ההפרעה שלרוב גדל עם הזמן.
לדברי אקולוג מפרץ אילת ברשות, ד"ר אסף זבולוני, "קיץ 2024 היה חסר תקדים והביא לעומס חום חריג, עם טמפרטורות מים שהגיעו לשיא של 31.9 מעלות צלזיוס וערכי טמפרטורה יומיים מרביים שעמדו על יותר מ-30 מעלות במשך חודשיים רצופים. מניתוח נתוני לוויין שמפורסמים על ידי המנהל האוקיאני והאטמוספרי הלאומי (NOAA), מצאנו שעומס החום המצטבר ששוניות אילת חוו במהלך קיץ 2024 היה גבוה פי 3.75 מזה שגורם לאירועי הלבנה חמורים בשוניות אחרות בעולם".
כלומר, אף על פי שהחוסן של אלמוגי מפרץ אילת גבוה וייחודי ברמה העולמית, מסתבר שגם לו יש קו אדום, וסביר שמערכת השונית הגיעה השנה לנקודה קריטית מדאיגה.
עוד הסביר ד"ר זבולוני: "ישנם גם גורמי הפרעה מקומיים רבים שעלולים לפגוע בחוסן הטבעי של אלמוגי מפרץ אילת. מבחינת איכות המים, למשל, לשילוב של טמפרטורות גבוהות וזיהום הים בחנקות יש השפעה קריטית על רגישות אלמוגים לתופעת ההלבנה".
כיום, ישנה חריגה מכמות החנקות שמוזרמות מהחוף הישראלי לצפון מפרץ אילת (כגון תמלחות שהן מי הפלט של תהליך ההתפלה ושל חקלאות ימית) ומופעלים לחצים להגדיל את החריגה. בהינתן העלייה הנצפית בטמפרטורות פני הים והתדירות הגבוהה והבלתי-צפויה של גלי חום, מסבירים ברשות, כל חריגה בכמות החנקות מסכנת באופן ישיר את שוניות האלמוגים, מכיוון שהן מעלות בצורה ניכרת את ההסתברות לאירוע הלבנה חמור.
אמנם הובהר כי עד כה נראה שהלבנת האלמוגים שנצפתה באילת לא הגיעה למצב חמור, אך מוקדם לקבוע מה יהיו התוצאות שלה בטווח הארוך. "בהינתן החוסן הייחודי שיש לשוניות האלמוגים במפרץ אילת, המקנה להן חשיבות מיוחדת בקנה מידה בין־לאומי", אמר ד"ר זבולוני.
"על מדינת ישראל מוטלת האחריות להפחית ככל שניתן גורמי הפרעה מקומיים ולשמור על איכות המים במפרץ אילת. מאמצי שימור מקומיים עשויים לשמר את החוסן הטבעי שיש לאלמוגי אילת לא רק כנכס לאומי, אלא גם כנכס בין־לאומי לנו ולדורות הבאים".