מחקר חדש חושף כי אחד מתוך שישה ישראלים נתן בעבר שוחד עבור קבלת טיפול רפואי. אחד מעורכי המחקר, הפרופ' ניסים כהן מהמחלקה למינהל ומדיניות ציבורית באוניברסיטת חיפה, אמר היום (רביעי) לקלמן ליבסקינד ואסף ליברמן בתוכנית "קלמן-ליברמן" ברשת ב: "המחקר הזה לא בא להכפיש את מערכת הבריאות, אלא להגיד 'די' - הגיע הזמן לעשות משהו עם הסיפור הזה".
> הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחר הערוץ הרשמי
"הדבר הראשון שאני רוצה להגיד זה שהמחקר הזה לא מתכוון ולא יכול להטיל רפש במערכת הבריאות. הרוב המכריע של הרופאים והאחים שלנו הם אנשים טובים שעושים עבודה מקצועית", הסתייג, "אבל מה לעשות - יש מספרים ואי אפשר להתווכח איתם. זה מראה על בעיה וצריך לעשות משהו כדי שהיא לא תגדל ותהיה מפלצתית".
החוקרים שאלו את הנבדקים שלוש שאלות. "השאלה הראשונה היא מאוד ברורה," הסביר כהן, "האם אתה או אחד מבני המשפחה שלך שילם תשלום לא פורמלי באופן דיסקרטי כדי לקבל שירותי בריאות מועדפים לך או לבן המשפחה שלך?". על פי הפרופ' כהן, 7% מהנבדקים ענו על כך בחיוב.
השאלה השנייה הייתה "האם שילמת תשלום לא פורמלי בטיפול בבי"ח ציבורי וזה לא היה בערוצים של שר"פ?". על השאלה הזו ענו בחיוב 8% מהנבדקים.
השאלה השלישית הייתה "האם נתת מתנות לצוות לפני או במהלך הטיפול הרפואי?". כהן תיאר: "מתנה צנועה אחרי הטיפול זה בסדר גמור, אבל אנחנו יודעים מספרות בעולם שמתנות כאלה הן בדרך כלל לא מתנות, זה בדרך כלל סוג של שוחד".
"אני לא אומר שזה שוחד פר-סה בטח לא מבחינה משפטית", הוסיף, "אבל זה די ברור שהערוץ הזה קיים. אתה לא יכול לומר שבגלל שזה מוכר זה בסדר. אם אתה רוצה שהרפואה תהיה פרטית זה בסדר, אבל שהכל יהיה פרטי. ברגע שאתה מערבב את הגבולות בין ציבורי לפרטי הדברים מתחילים להיות לא טובים. זה לא רק בישראל, זה משהו כללי".
לסיכום, כהן הזהיר: "הדבר החשוב שצריך לזכור זה עניין ה'דיפוזיה', אי אפשר לצפות שמשהו יישאר בתחום אחד. אם זה קיים ברפואה זה יהיה גם בחינוך, בסיעוד ובעוד דברים אחרים".