מתחם מבודד וטיפול נפשי צמוד: מערכת הבריאות נערכת לשובם של החטופים

ההכנות הרפואיות לשובם של החטופים
מיד עם חציית הגבול לשטח ישראל יועברו המשוחררים אל בתי החולים, שם הוקם מתחם ייעודי שבו יוכלו לפגוש את משפחותיהם. בחלק מבתי החולים ייאסר על הצוות להכניס טלפונים 
מחבר קטי דור מחבר קטי דור
Getting your Trinity Audio player ready...
שחרור חטופים לידי הצלב האדום 29.11.23
צילום: פלאש 90

לכל חטוף וחטופה שישוחררו משבי חמאס יוצמד טיפול נפשי - כך פורסם הערב (רביעי) בחדשות הערב בכאן 11. לפי הערכות, תקופות האשפוז של המשוחררים יהיו ארוכות משל אלה ששוחררו בעסקה הקודמת בחודש נובמבר 2023. 

משרד הבריאות מתכוון להנחות את בתי החולים לשמור על פרטיותם של החטופים המשוחררים באדיקות, כחלק מהבראתם. עוד יתבקשו הצוותים שלא לצלם את המשוחררים, ובתי חולים מסוימים אף לא יאפשרו לצוותיהם להכניס טלפונים אל האזורים שבהם ישהו המשוחררים.

עוד פורסם הערב במהדורה כי צה"ל סיים לבנות מתחם ייעודי לקליטת החטופים בדרום עוטף עזה. במתחם נבנו חדרים פרטיים המיועדים למפגש בין החטופים למשפחותיהם. בפיקוד הדרום, בחיל האוויר ובחיל הרפואה התקבלו פקודות לטיפול ולמפגש עם החטופים, שלפי הערכות חלקם ישובו כשהם פצועים ויזדקקו לטיפול מיידי. 

 

מיד לאחר שיעברו המשוחררים את הגבול וייקלטו על ידי גורמי מערכת הביטחון, הם צפויים לעלות על מסוק שייקח אותם לאחד מארבעה בתי חולים במרכז הארץ שערוכים לקבלם אחרי יותר משנה בשבי חמאס. גם בתי החולים בדרום ערוכים לקלוט חטופים, במקרה שיגיעו במצב שיצריך התערבות רפואית דחופה יותר. 

צפו בכתבה על ההכנות במערכת הבריאות

 

 

עם נחיתתם יועברו המשוחררים לאמבולנס או לכלי רכב אחר של בית החולים, שייקח אותם אל מתחם ייעודי ומבודד שיוכן בעבורם. שם יחכו להם חדרים פרטיים, שייעשה מאמץ לגרום להם להיראות כמה שפחות כמו חדר בבית חולים. המחלקה הזו תהפוך מאותו הרגע למעין "בועה" שתפריד אותם מהמציאות שבחוץ ותאפשר להם להתחיל את תהליך השיקום. 

גבריאלה ומיאה ליימברג שחזרו מהשבי במסגרת ההסכם בנובמבר 2023, עם ההגעה לנקודת המפגש בשטח ישראל

 

במתחם יזכו החטופים המשוחררים להתאחד עם בני משפחותיהם, ורק לאחר מכן ובהדרגתיות יחלו הצוותים הרפואיים לנסות ולהבין את הצרכים הרפואיים והנפשיים של כל אחד ואחת מהם. בצוותים יכללו רופאים ממגוון תחומי התמחות, אחים, פסיכולגיות ועובדים סוציאליים. 

למערכת הבריאות היה זמן רב להתכונן ולהיערך לקליטת החטופים, שבו גם ביצעה תרגילים, חידוד נהלים ואף סימולציות. מנגד, מצבם של החטופים שישוחררו לא ידוע וקשה לנבא מה יהיו צרכיהם. 

רננה גומא, אמר של אור ויגיל יעקב ששוחררו משבי חמאס בעסקה הראשונה, פרסמה לאחר שחרורם תמונה מהרגע שבו התאחדו מחדש

בבתי החולים אף בנו פרוטוקול מיוחד לנושא התזונה של המשוחררים. החשש העיקרי הוא מ"סינדרום הזנה מחודשת", שעלול להתרחש אחרי תקופה ממושכת של תת תזונה, ויכול לגרום לנזקים. בנוסף, יש חשש מזיהומים, פציעות, מחלות עור, חוסרים בוויטמינים ובעיות במערכת החיסונית. 

השבים והשבות יישארו בבית החולים ככל שיידרש, וככל שירצו בכך. הליווי הצמוד יימשך גם לאחר השחרור. משרד הרווחה הקצה לכל חטוף וחטופה עובד סוציאלי שכבר מכיר את המשפחה ואת אורחות חייהם, והם, לצד גורמים רבים נוספים, ילוו אותם בשנים הקרובות.  

הפופולריים