המחלקה הפלילית בפרקליטות המדינה הגישה היום (חמישי) לבית המשפט העליון ערעור על גזר דינו של מוחמד ח'טיב מטמרה שהורשע בהתעללות ממושכת וחמורה בחוסים חסרי ישע במעון "רמת חיפה", וכן בגרימת מותו ברשלנות של אחד מהם.
בערעור נטען כי העונש שנגזר על ח'טיב, 4 שנות מאסר בפועל – אינו משקף את חומרת מעשיו, לא נותן ביטוי מלא לפגיעה הקשה בקורבנות ולא משיג הרתעה מספקת.
ח'טיב, ששימש מטפל במעון לאנשים עם מוגבלויות שכליות קשות, ניצל את מעמדו כדי להתעלל שיטתית בחוסים, קטינים ובגירים, שהיו תלויים לחלוטין בצוות המטפל. במשך חודשים הפעיל כלפיהם אלימות קשה, שתועדה במצלמות האבטחה, לרבות גרירות בכוח, משיכות אלימות, סטירות, דחיפות, הפלות לרצפה, הטחות בכורסאות, והפעלת כוח בלתי סביר שהסב להם סבל והשפלה ממושכים.
במקרה החמור ביותר, שהסתיים במוות, ח'טיב הפעיל שוב ושוב כוח אלים כלפי החוסה אפרים בן ברוך, כשהוא מכופף את צווארו באגרסיביות. לאחר תקיפות חוזרות החוסה קרס, איבד שליטה על גופו וצנח חסר אונים. בהמשך נפטר מפצעיו. בית המשפט המחוזי הרשיע את ח'טיב בעבירות התעללות חמורות, אך זיכה אותו מהרשעה בהריגה וקבע כי מדובר בגרימת מוות ברשלנות.
כתב האישום שהוגש נגד חטיב בפברואר 2022 פירט תשעה מעשי תקיפה שביצע בבן ברוך עד שלא הצליח לעמוד על רגליו, ורק כעבור יותר משמונה שעות פונה לבית החולים, שם נפטר לאחר יותר משבועיים בעקבות נזק מוחי.
כתב האישום פירט גם 15 אירועים קודמים שבהם תקף חטיב את בן ברוך, ועוד 43 אירועים שבהם התעלל ותקף 15 חוסים נוספים. בכתב אישום נוסף שהוגש לבית המשפט המחוזי בחיפה מואשמים מטפלים נוספים במעון.
בערעור על העונש שהגישה הפרקליטות נטען כי גזר הדין מתעלם מחומרת העבירות, מהאכזריות ומההשפלה שחוו הקורבנות, ומהפגיעה האנושה בערכי כבוד האדם ושלמות גופו. הפרקליטות הדגישה: "ההתעללות לא נבעה מטריגר רגעי, אלא הייתה חלק משגרת חייו של הנאשם, שהפך מתפקידו כמטפל למתעלל. לא מדובר רק באלימות פיזית קשה, אלא גם בביזוי, בהטלת פחד ובהפיכת חייהם של חוסים חסרי ישע לסיוט מתמשך".
עוד נטען כי בית המשפט המחוזי לא נתן משקל מספק לפגיעה הקשה בקורבנות ולכך שמדובר בעבירות המחייבות ענישה מחמירה – הן בשל התוצאה הטרגית והן בשל ההתעללות השיטתית בחוסים נוספים. "העונש שהוטל על ח'טיב סוטה לקולה ממדיניות הענישה המקובלת בעבירות מסוג זה, במיוחד כאשר אחת מהן הסתיימה במוות". נכתב.
"בנוסף, קיימת חשיבות קריטית להרתעת הרבים – הן בקרב אנשי צוות במוסדות טיפוליים והן בחברה בכללותה, לנוכח הקושי המובנה בחשיפת עבירות אלה. בשל כך מבקשת הפרקליטות מבית המשפט העליון להחמיר באופן משמעותי את עונשו של ח'טיב, כך שישקף את חומרת מעשיו, יגן על חסרי ישע וירתיע מפני מקרים דומים בעתיד". מסרה הפרקליטות.