אילן דלאל, אביו של החטוף גיא גלבוע-דלאל המוחזק בשבי בעזה כבר יותר משנה ושבעה חודשים, סיפר היום (שבת) ליואב קרקובסקי בתוכנית "מעבירים לראשון" בכאן רשת ב על התחושות הקשות ברקע ההודעה על מספר החטופים החיים: "הידיעה על התמעטותם הייתה כמו אגרוף בבטן".
הוא פנה לבנו, שמציין היום יום הולדת שני בשבי חמאס, ואמר: "אנחנו מאוד אוהבים ומתגעגעים. אתה צריך להיות חזק ולדעת שלא שכחנו אותך, ושאנחנו עושים כל מאמץ להביא לשחרורך".
"אני חושש מהרחבת הלחימה", הוסיף דלאל. "המודיעין לא יודע בכל רגע נתון היכן נמצא כל חטוף וחטוף. הם עלולים להיפגע. חמאס עלול לרצוח אותם אם צה"ל יתקרב".
לדבריו, "היה על ממשלת ישראל ללכת להסכם המסיים את המלחמה ומחזיר את החטופים, כדי להתחיל לשקם את החברה הישראלית". עוד סיפר אב החטוף מדוע בחרו הוא ומשפחתו שלא להתראיין לתקשורת בזמן האחרון: "חשבנו שאולי תהיה התקדמות להסכם".
על הקיפאון במגעים לעסקה, שנראה כי רק הולכת ומתרחקת, אמר: "כנראה שלנשיא טראמפ יש אג'נדה משלו - איראן, סעודיה, החות'ים. ישראל לא נותנת לו את מבוקשו בנושא הפסקת האש ברצועה - אז הוא 'הוריד הילוך".
לארגון הטרור לא אכפת שהאוכלוסיה תרעב - זה רק יקל עליו לגייס מחבלים
בתוך כך, אלוף במיל' יום-טוב סמיה, לשעבר מפקד פיקוד הדרום, התראיין גם הוא ל"מעבירים לראשון", ומתח ביקורת חריפה על התנהלות הממשלה מאז 7 באוקטובר. "זה שלא חתרנו לעסקה כבר ב-8 באוקטובר, שומט את הקרקע מתחת לרגלי העיקרון שלא משאירים שבויים מאחור", אמר. "זה נכון לגבי חיילים, וזה נכון שבעתיים לגבי אזרחים".
"האם מישהו מחברי הקבינט חשב בכלל, יום אחרי הטבח, איך יוכל צה"ל להילחם בחופשיות בעזה כשמוחזקים שם 250 חטופים?", שאל, ואמר כי לדבריו, מאז ההתנתקות ב-2005, ישראל "הזניחה והפקירה" את הגזרה הדרומית, ו"איפשרה במשך 19 שנים לארגון טרור להקים צבא".
על החלטת הממשלה שלא להכניס סיוע לעזה כחלק מהפעלת הלחץ על חמאס, אמר: "ארגון טרור אינו יכול להיות מורתע. לא אכפת לו שהאוכלוסיה תרעב, זה רק יקל עליו לגייס מחבלים".
עוד אמר מפקד פיקוד הדרום לשעבר כי "30% מהקואליציה הזו, שמייצגים ציבור משתמט משירות בצה"ל, אינם ציונים" בעיניו, והדגיש: "כשאנחנו שומעים שממשלת ישראל החליטה לקבל את המלצת צה"ל בעניין הרחבת התמרון, לצערי אני מתקשה להאמין לכך".
