פרשת קטר-גייט

השופט החליט: מעצר הבית של אוריך יבוטל, המשטרה קיבלה עיכוב ביצוע כדי לערער

השופט שחרר את אוריך ממעצר בית, ביצוע ההחלטה יעוכב
המשטרה ביקשה להאריך את מעצר הבית של יועצו של ראש הממשלה עד ל-12 ביוני, השופט מזרחי ביטל את מעצר הבית. לפני כשבוע וחצי שוחרר אוריך למעצר בית כשנאסר עליו ליצור קשר עם מעורבים בפרשה, ובהם נתניהו
מחבר רועי ינובסקי מחבר רועי ינובסקי
Getting your Trinity Audio player ready...
יונתן אוריך
יונתן אוריך צילום: פלאש 90

המשטרה ביקשה הבוקר (רביעי) להאריך את מעצרו הבית של יונתן אוריך עד 12 ביוני. בדיון שנערך בבית המשפט השלום בראשון לציון, השופט מנחם מזרחי החליט לבטל את מעצר הבית של אוריך, והוחלט שהוא ישהה ב"מעצר אדם" ויוכל לנוע בחופשיות בליווי אחד הערבים שאושרות בהחלטות בית המשפט עד 1 ביוני. המשטרה ביקשה עיכוב ביצוע וצפויה לערער על החלטת השופט.

השופט מזרחי אמר בהחלטתו כי עולות שאלות לא פשוטות לגבי התיק. "רמזתי לזה בעבר ולכל הפחות הייתי מצפה שבשלב די מתקדם של החקירה תתקבל הבהרה בעניין זה. עמוד התמך של החקירה מתבסס על כך שהחשוד הינו עובד ציבור. זאת לעניין עבירה של קבלת שוחד, מרמה והפרת אמונים. בחומר הראיות ניתן למצוא ראיות לכאורה המובילות למסקנה הפוכה", אמר השופט.

בדיון בבקשת המשטרה להאריך את מעצר הבית של אוריך, נחשפה חלק מרשימת המעורבים שאוריך לא יכול ליצור איתם קשר עד ל-10 באוגוסט, ובהם: אלי פלדשטיין, איש העסקים דוד סאיג, אלוף במיל' יואב פולי מרדכי, עובדי חברת קויוס, ראש הממשלה ועובדי לשכת ראש הממשלה, איש העסקים גיל בירגר, שרוליק איינהורן והלוביסט ג'יי פוטליק. הרשימה עלתה בין היתר בשל טענה של באי כוחו שהאנשים האלו לא במעצר בית ולכן אין הצדקה שגם הוא יהיה.

במהלך הדיון עלתה טענה לעבירה של מסירת ידיעה סודית בידי אוריך, לכאורה מסמך סודי (נוסף) שהוצג לו בידי פלדשטיין. לטענת עו"ד נועה מילשטיין, באת כוחו של אוריך, פלדשטיין טען בעימות שהוא הראה את המסמך לאוריך ועוד שני אנשים. אוריך טען כי "לא היה ולא נברא", ודרש מהמשטרה לתשאל את שני האנשים הנוספים כדי שיפריכו את דברי פלדשטיין. נציג המשטרה הציג את התשובה בפני בית המשפט, וממנה משתמע כי הם יזומנו בעתיד. עו"ד מילשטיין תוהה מדוע הם טרם זומנו.

עו"ד מילשטיין טענה שאוריך טען בחקירה שלא רק שהוא לא קידם מסרים של קטר אלא עשה בדיוק הפוך - קידם מסרים נגד קטר ואף תמך בסגירת אלג'זירה. והוא ביקש לשאול את ראש הממשלה על זה וגם את השר קרעי.

במהדורת כאן חדשות פורסם אמש כי במסגרת הקשר של מקורבי ראש הממשלה עם עיתונאים, הם ביקשו לחבר לכתבים לתדרוכים איש מערכת ביטחון לשעבר, לכאורה בעניינים שקשורים לסוגית החטופים, כדי שיעדכן אותם ויחווה דעה על מהלכים שמתרחשים בתור איש מערכת הביטחון.

אותו איש הוא דוד סאיג, הוא הוצג לעיתונאים בשם בדוי, העיתונאים סברו שלשכת ראש הממשלה מחברת אליהם איש מערכת ביטחון לשעבר לתדרוך ביטחוני. אלא שבמהלך החקירה עלה חשד שלסאיג יש קשר עם חברות שקשורות לקטר, ושלשום פורסם בערוץ 13 שהוא ממש הועסק בידי ג'יי פוטליק, הלוביסט הקטרי ומנגנון העברת הכספים היה גם דרך איש העסקים הישראלי גיל בירגר.

לפני כשבוע וחצי שחרר בית המשפט השלום את יועצו של ראש הממשלה בנימין נתניהו למעצר בית ל-10 ימים. נאסר עליו ליצור קשר עם מעורבים בפרשת קטרגייט במסגרתה הוא חשוד עד ל-10 באוגוסט, ובהם נתניהו. באותה החלטה, המשטרה ביקשה מבית המשפט לשחרר את אוריך ל-21 ימים של מעצר בית מלא, אך השופט מזרחי החליט לצמצם את זמן המעצר.

השופט מזרחי עורר סערה בדיון על מעצרו של אוריך כאשר רמז לכך שהוא חושב שלא יהיה כתב אישום בפרשה: "יגיע היום שתראה את כל החומר (החקירה) ותראה במה מדובר. בעצם - אני חושב שלא יגיע היום". גורמים במשטרה הזדעזעו מדבריו של השופט וטענו כי "התנהלות השופט מזרחי... פוגעת בהליך ובניהול הדיון הפומבי".

מוקדם יותר נחשפו בכאן חדשות מסמכי המיזם הראשון של יונתן אוריך עם קטר, בשיתוף איש מוסד לשעבר ושרוליק איינהורן, בעלי חברת "פרספשן". על פי הפרסומים, אחד מנתיבי הכסף בין קטר ויועצי ראש הממשלה, שהחל ב-2022 ונמשך גם ב-2024 תוך כדי המלחמה, הגיע מממשלת קטר דרך חברה של איש המוסד לשעבר ושותפים נוספים, ומשם לחברת "פרספשן". אוריך ואיינהורן הכחישו מעורבות כלשהי שלהם או של חברת "פרספשן" במיזם.

הפופולריים