מחקר בראשות פרופ' דרור דיקר מבית חולים השרון, מוביל למהפכה בהגדרת ההשמנה בארצות הברית. כתוצאה מכך, כ-50 מיליון בני אדם שעד כה סווגו עם עודף משקל בלבד, הוגדרו על פי קריטריונים חדשים כחולי השמנה. כך נמסר הלילה (שלישי) מבית החולים. "ההגדרה החדשה עשויה לאפשר לנו לזהות מחלת השמנה מוקדם יותר – ולמנוע סיבוכים מסכני חיים", אמר דיקר.
גם בארץ יש מספר ניכר של בני אדם שאינם מאובחנים עם השמנה, אך על פי ההגדרות החדשות כן נחשבים לחולים בהשמנה והסיכון שלהם לתמותה גובר.
המחקר, שפורסם בכתב העת Annals of Internal Medicine, מצביע על שינוי בסיווג ההשמנה: לפי אבחון שגיבשה האגודה האירופית לחקר ההשמנה (EASO) אחד מכל חמישה מבוגרים בארצות הברית (מעל ל-50 מיליון איש) סווג מחדש כלוקה בהשמנה, אף שבעבר הוגדר כבעל עודף משקל בלבד.
על פי מסגרת האבחון החדשה שגיבשה האגודה לפני כשנה, אנשים עם מדד BMI בין 25 ל-30 (המוגדרים כיום כבעלי עודף משקל) יכולים להיות מסווגים כסובלים מהשמנה אם יש להם הצטברות שומן בטנית משמעותית. המדד החדש מחושב כהיקף מותניים חלקי גובה, כאשר תוצאה גבוהה מ-0.5 בשילוב מחלה הקשורה להשמנה, מובילה לאבחנת השמנה.
החוקרים, פרופ' דרור דיקר, פרופ' אורנה רגס מאוניברסיטת אריאל וד"ר תומס קרפטי מהמכון הטכנולוגי חולון, ניתחו נתונים של כ-44 אלף מבוגרים בארה"ב שהשתתפו בסקר הבריאות והתזונה הלאומי (NHANES) בשנים 1999 עד 2018.
ממצאי המחקר חשפו כי 18.8% מהנבדקים, שבעבר סווגו כבעלי עודף משקל בלבד לפי מדד מסת הגוף (BMI), מוגדרים כעת כסובלים מהשמנה (People With Obesity – PWO) לפי ההגדרה החדשה. בין המחלות השכיחות בקבוצה זו נמצאו יתר לחץ דם (79.9%), דלקת מפרקים (33.2%), סוכרת (15.6%) ומחלות לב וכלי דם (10.5%).
הממצא הבולט מהמחקר נוגע לסיכון לתמותה. הסיכון לתמותה בקרב הקבוצה החדשה של בעלי השמנה היה דומה לזה של אנשים בעלי משקל תקין. עם זאת, כשהשוו אותם לאנשים במשקל תקין שאינם סובלים ממחלות רקע, התגלה שלקבוצה החדשה עם ההשמנה יש סיכון גבוה יותר לתמותה. בנוסף, הסיכון לתמותה בקרב הקבוצה החדשה עם ההשמנה, היה גבוה יותר גם בהשוואה לאנשים הסובלים מעודף משקל בלבד, שלא סווגו כסובלים מהשמנה לפי ההגדרה החדשה.
את מסקנות המחקר ניתן להכיל בכל העולם. גם בארץ יש מספר ניכר של אנשים שאינם מאובחנים עם השמנה, אך על פי ההגדרות החדשות כן נחשבים לחולים בהשמנה והסיכון שלהם לתמותה גובר.
פרופ' דיקר הגיב: "אנחנו מבינים היום שההשמנה אינה רק מספר על המשקל, אלא מחלה כרונית מורכבת עם השפעות בריאותיות משמעותיות. ההגדרה החדשה עשויה לאפשר לנו לאתר חולים בסיכון גבוה בשלב מוקדם יותר, ולמנוע התפתחות של מחלות מסכנות חיים. יחד עם זאת, חשוב לבצע מחקרים נוספים כדי לבדוק מי באמת ייהנה מטיפולים תרופתיים או התערבות רפואית".
