כש-10 גברים מחליטים על משכורת של 300 אלף עובדות

כש-10 גברים מחליטים על משכורת של 300,000 נשים
במגזר הציבורי יש מאות אלפי עובדות, השכר הממוצע שלהן נמוך ביותר מ-3,000 שקלים משכר הגברים. כשמסתכלים על התמונה מהפורום שמקבל החלטות על השכר המגזר הציבורי, אפשר לנחש למה המצב נשאר כמו שהוא
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
התמונה שפרסמו באוצר על המו"מ עם ההסתרות 02.02.23
צילום: -

תסתכלו על תמונה אחת מתחילת השבוע, התמונה הזאת:

זו התמונה שהפיצו ביום ראשון במשרד האוצר כדי לספר שהמשא ומתן עם ההסתדרות על הסכם שכר לעובדי המגזר הציבורי התחיל רשמית. תסתכלו על התמונה הזאת טוב טוב, ועכשיו בואו נשחק את המשחק הזה כמו בגן ותגידו לי מה חסר, מה אין בה?

כן, אתם צודקים. חדר מלא בעשרה אנשים, יו"ר ההסתדרות, הסמנכ"ל שלו, מנכ"ל האוצר, הממונה על השכר, המחליף שלו, בכירי האגף - ואפילו לא אישה אחת לרפואה.

ולמה זה משנה? כי אנחנו מדברים על פורום שיקבל החלטות על השכר של כמעט 600 אלף עובדים, בערך חצי מהם עובדות. וכשאין ייצוג לחצי מהאנשים שההסכם ישפיע עליהם, מה הפלא שפערי השכר בין נשים לגברים הם עדיין אישיו? 

תראו את המספרים: השכר הממוצע של נשים במשרדי הממשלה ב-2021 היה נמוך ב-3,271 שקלים מהשכר של הגברים שלצידן. גם כשהם באותם תפקידים, הגברים משתכרים יותר. 

זה נובע משני עניינים, הראשון: גברים עושים יותר שעות נוספות, וזה מביא אותנו לעובדה שצריך להתאים את שוק העבודה לנשים. שאפשר היה לעשות את זה, אם מישהי בחדר הייתה שמה אותן במרכז וחושבת ביצירתיות.

והשני, שאותי אישית מטריד יותר, הגברים מכהנים בתפקידים בכירים ונשים לא. ברוב משרדי הממשלה שיעור הנשים הבכירות נמוך משמעותית משיעור הנשים העובדות - יש משרדים שאין בהן אפילו אישה אחת בתקן של עובדת בכירה, למרות שיש בהן הרבה מאוד עובדות. ולא תשכנעו אותי שזה בגלל שלא נמצאה אף אישה ראויה, זה פשוט לא עובד סטטיסטית.

ואם אתם חושבים שהשנה 2023 והמצב משתפר, אז שימו לב שפערי השכר שהלכו והצטמצמו בעשור האחרון חזרו לגדול מאז הקורונה. אולי זה קשור לזה שבחדרים שבהם התקבלו ההחלטות בתקופה ההיא, לא היו מספיק נשים שידעו לקחת בחשבון שאלה עדיין האימהות שנאלצו להישאר בבית עם ילדים בבידוד או בלי בית ספר, ולהתאים את תנאי העבודה אליהן.

ועכשיו בואו נחזר רגע לתמונה הזאת, כי הרי העשרה האלה בחדר לא באמת אשמים בכל פערי השכר, אני בטוחה שהם אפילו רוצים לצמצם אותם. בואו נסתכל על התמונה הרחבה, העניין הוא לא החדר הספציפי הזה, אלא כל אותם חדרים שבהם אין עדיין נשים. וגם העובדה שבזמן הקרוב אנחנו נראה עוד ועוד חדרים כאלה, כי אחרי שבממשלה הקודמת היו תשעה מנכ"ליות, בנוכחית אמורה להיות אחת וגם היא עוד לא מונתה.

הפופולריים