יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן הוא איש שאפתן שרצה לשנות סדרי עולם. כך היה כשהחל לעלות לגדולה ולטפס מעלה בשרשרת המזון הסעודית אחרי שאביו, סלמאן, מונה למלך ב-2015. איראן הייתה באותם ימים בראש סדר העדיפויות שלו, וביוזמתו ההנהגה הסעודית ניסתה לצמצם את השפעתה הגוברת של טהראן ושלוחותיה בארבע בירות ערביות: צנעא, ביירות, בגדאד ודמשק. בתימן, החצר האחורית של סעודיה, זה הגיע לכדי הכרזת מלחמה על המורדים החות'ים שהשתלטו על חלקים נרחבים במדינה ומקבלים תמיכה מאיראן - מלחמה שנמשכת עד היום.
"אנחנו לא נמתין עד שהמערכה תהיה בסעודיה, אנחנו נפעל כדי שהמערכה תהיה באיראן", על החתום מוחמד בן סלמאן בריאיון לטלוויזיה הסעודית, ללמדכם עד כמה הנסיך הסעודי שכינה שנה מאוחר יותר את מנהיגה של איראן "היטלר של המזרח התיכון", שש אליי קרב. אלא שחלומות לחוד ומציאות לחוד.
בספטמבר 2019 איראן ביצעה מתקפת כטב"מים קטלנית על מתקני הנפט של חברת ארמקו בשדה אבקייק ושדה ח'ורייס. במילים אחרות במקום שסעודיה תעביר את המערכה ללב איראן, איראן העבירה את המערכה ללבה של סעודיה, מה שאילץ את ריאד לחשב מסלול מחדש, ברקע אכזבה גם מהתגובה או ליתר דיוק היעדר התגובה של הממשל האמריקני דאז, ממשל טראמפ. מכאן החל שעון החול להידברות בין שתי היריבות הגדולות באזור, איראן השיעית וסעודיה הסונית.
בינואר 2021 ג'ו ביידן, הדמוקרט שקרא להפוך את סעודיה למצורעת בגלל פרשת חיסול העיתונאי ג'מאל ח'אשוקג'י, נכנס לבית הלבן במקומו של טראמפ. נקודת הפתיחה הזאת וניסיון העבר עם ביידן כסגנו של נשיא ארצות הברית לשעבר, ברק אובמה, זירזו את התהליך הזה עוד יותר כשבאפריל 2021 נחשף כי סעודיה ואיראן קיימו שיחות ישירות בבגדאד. באותו חודש בן סלמאן כבר נשמע אחרת לחלוטין אחרת. "איראן היא מדינה שכנה. אנחנו שואפים ליחסים טובים איתה", הוא אמר בריאיון לטלוויזיה הסעודית הממלכתית.
במילים אחרות, בן סלמאן הבין את מגבלות הכוח של ארצו מול איראן והגיע למסקנה שהדרך הטובה ביותר להגן על ביטחונה של סעודיה הוא בניסיון להידבר איתה. המשא ומתן הזה מן הסתם לא הלך חלק והדם הרע בין הצדדים עדיין קיים. אבל במהלך השנתיים האחרונות קרה עוד משהו חשוב: היחסים בין ממשל ביידן לבין בית המלוכה הסעודי עלו על שרטון וטרם שוקמו וגם הביקור של ביידן בממלכה לא עזר, אולי אפילו להיפך.
במקביל בסעודיה החלו לאותת לארצות הברית שהיא נערכת לשדרג את יחסיה עם יריבותיה במגרש המעצמות - רוסיה וסין. נשיא סין שי ג'ינפינג אף ביקר בריאד בדצמבר 2022. כשמחברים את כל הנקודות האלה אפשר להבין כיצד הגענו עד הלום: חידוש יחסים בין סעודיה לבין איראן בתיווך מפתיע של סין, מסר מהדהד מבחינת המעורבות הגוברת של המעצמה מהמזרח הרחוק במתרחש במזרח התיכון, אל מול הצטמצטות התפקיד האמריקני כשוטר האזורי.
בל נטעה - היריבות האידיאולוגית וגם במישור האזורי בין איראן לסעודיה לא הלכה לשום מקום ואת ההסכם המדובר יצטרכו לבחון לאורך זמן. את הפערים אפשר לראות היטב בעיתונות המזוהה עם איראן, שיצאה מגדרה בעקבות ההסכם שמהווה מכה לארצות הברית ולישראל, בעוד שבעיתונות הסעודית הדיווחים היו אינפורמטיביים למדי.
בן סלמאן לא משלה את עצמו וכנראה שיהיו עוד פרקי המשך ביריבות שלו מול משטר האייתוללות שלא יפסיק לא את פעילותו החתרנית ולא את מאמצי ההתגרענות. אבל, בעת הנוכחית הנסיך שמתעתד להיות מלך קיבל החלטה אסטרטגית של שלום קר עם איראן, אולי גם מתוך חשיבה שאם הוא רוצה להמשיך בשקט בתכניותיו הגרנדיוזיות לשנות את סעודיה, ובראשן חזון 2030, הוא צריך רגיעה בעיקר בחצר האחורית שלו - שהיא תימן. המתקפות החוזרות ונישנות של המורדים החות'ים שנתמכים בידי איראן על מתקנים אסטרטגיים ברחבי סעודיה משבשות לו את התכניות להפוך את סעודיה השמרנית למעצמה תיירותית.
ומה בנוגע אלינו? כמו כל סיפור מזרח תיכוני, אנחנו תמיד נוטים לחשוב שאנחנו עומדים המרכז, אבל למען האמת אנחנו יותר שחקן משני באירוע הזה. בישראל תמיד יש נטייה להסתכל על הדברים כשחור או לבן ("או שאתה עם איראן או נגד איראן"). בסופו של דבר המציאות יותר מורכבת. די להזכיר שהאמירויות, חברתנו הראשונה מהסכמי אברהם, מתחזקת יחסים תקינים עם איראן ואף שלחה לטהראן שגריר בחודשים האחרונים לראשונה מזה שש שנים.
הנסיך המדליק מסעודיה שמשנה את המזרח התיכון | האזינו להסכת עוד יום
במילים אחרות, עוד מוקדם לדעת אם ועד כמה היחסים המתחדשים בין סעודיה לבין איראן ישפיעו על מאמצי הנורמליזציה עם ישראל. הם הרבה יותר תלויים ביחסים בין הממשל האמריקני לבית המלוכה הסעודי, שלא נמצאים בשיאם בלשון המעטה, או במילים אחרות - מה סעודיה תקבל מהממשל האמריקני בתמורה לנרמול עם ישראל. תג המחיר במקרה הזה גבוה, גבוה מאוד כפי שדווח בארצות הברית ביום חמישי (תכנית גרעין אזרחית סעודית) יותר מאשר תג המחיר של נרמול היחסים בין סעודיה לאיראן. בעבור בן סלמאן זהו כנראה צו השעה.