מהאג יצאה אחר הצהריים כותרת, סערה עולמית אדירה: בית הדין הפלילי הבינלאומי הוציא צו מעצר לנשיא רוסיה, ולדימיר פוטין. מיד נגיע למשמעות העילה - גירוש ילדים מאוקראינה, אבל עוד קודם, למשמעות האופרטיבית.
על הנייר, כל אחת מיותר מ-120 המדינות החברות בבית הדין מחויבת לעצור את פוטין אם יגיע לשטחה. ישראל, כמו מדינות שאינן חברות, רשאית לעצור אותו לפי אותו צו. על הנייר, כאמור, קשה לראות מדינה שתבצע מהלך כזה, וסביר שממילא מדינה שמסוגלת לעצור את פוטין היא לא מדינה שהוא מבקר בה מלכתחילה. ובכל זאת, לא ניתן להקל ראש בגודל האירוע.
לדברי המשנה ליועמ"ש למשפט בינ"ל לשעבר, ד"ר רועי שיינדורף, זהו המהלך הדרמטי ביותר בתולדות בית הדין הפלילי הבין-לאומי מאז הקמתו: "בית הדין החליט להוציא צו מעצר נגד ראש מדינה של אחת ממעצמות העולם. זה לא דבר של מה בכך".
המשמעות השנייה, עם ההשלכה האפשרית על ישראל, היא ההשפעה על מעמד בית הדין. מדובר במהלך משמעותי - סביר שהמשמעותי ביותר, מגדיר הכהונה, של התובע הראשי של בית הדין, כארים חאן. תובע חדש יחסית, שנכנס לתפקיד ב-2021 ומפגין כאן אומץ רב, "בהליכה על הראש" של אחד ממנהיגי העולם החזקים ביותר.
המהלך הקודם של חאן היה סגירת התיק נגד ארצות הברית בקשר למלחמה באפגניסטן. מבחינה זאת, נראה שבית הדין הפלילי הבינ"ל הולך ומרוויח עוד תמיכה וגיבוי של מדינות המערב ומתחזק אל מול הביקורות שנמתחו עליו בעבר.
אותו תובע קיבל "חקירה פתוחה" נגד ישראל, את ההחלטה על החקירה קיבלה קודמתו בתפקיד ומאז, למרבה השמחה ואנחת הרווחה, לא נרשמה התקדמות. אבל אותו גיבוי בינלאומי שהזכרנו כאן עלול להיות ברגע האמת בעוכריה של ישראל, ויקשה יותר בגיוס תמיכה. מצד שני, יש לזכור שמדינות מערביות רבות הצטרפו לעמדת ישראל כי מלכתחילה בית הדין נטל לעצמו סמכויות שאין לו במקרה שלנו.
נקודה נוספת מחזירה אותנו לעילת המעצר נגד פוטין – ובכירה נוספת ברוסיה, נציבת זכויות הילדים שם: גירוש ילדים מאוקראינה לשטח שנחשב בשליטת רוסיה. סוגיית הגירוש האמורה אמנם בעייתית כשלעצמה, אך נחשבת משנית ביחס לאירועים אחרים במלחמה. סביר שזאת העילה שנבחרה כי בעניין הזה התובע חשב שיש יותר ראיות וביסוס משפטי חזק יותר.
אבל אותה עילה למעצר נגד פוטין, נשענת על חלק מאותו סעיף שהוזכר, בחלקו האחר, בטענות שנשמעו נגד ישראל ובחינת נושא העברת אוכלוסייה ביהודה ושומרון. כמובן שאי אפשר להשוות בין המקרים, בכל דרך שהיא; אך המהלך היום מחזק חשש שגורמים בינ"ל יעשו זאת בכל מקרה,
צו המעצר של בית הדין הפלילי בהאג נגד פוטין: ראש דסק החוץ @MoavVardi עם הסיבות, ההשלכות ומה הסיכוי לאכוף את הצו#מהדורתחמש עם @yaara_shapira pic.twitter.com/uFndPyxPHl
— כאן חדשות (@kann_news) March 17, 2023
וכאן נחזור שוב לעצם ההחלטה להוציא צו מעצר נגד ראש מעצמה. צו מעצר נגד ראש מדינה מכהן, עם דגש על מכהן, ועוד ראש מעצמה.
דבר אחד בטוח: חוק חסינות חיילים הוא הדבר האחרון שמחסן והוא בעיקר פוגע. זה חוק שהוא לא רק לפתוח דלת לחקירות נגד לוחמים ובכירים במערכת הבטחון - אלא ממש הזמנה להיכנס ולקחת אותם לחקירה. מכך הזהירה היועצת המשפטית לממשלה (וחטפה מתקפה מיד, בנוהל), מכך מזהירים כל בכירי מערכת הבטחון ומערכות החוק והמשפט בעבר ובהווה. לישראל יש מספיק סיכונים, בלי לייצר אחד חדש.