בשבועות האחרונים היינו עסוקים כמעט רק בדבר אחד - הרפורמה המשפטית. ובצדק. מהלך שעתיד היה לשנות ואולי עוד ישנה את פניה של המדינה והחברה. אבל בזמן הזה החיים נמשכו. אתם יודעים, החיים עצמם. או במילים אחרות - יוקר המחייה.
"הפעילות הכלכלית במשק הישראלי מצויה ברמה גבוהה ומלווה בשוק עבודה הדוק. עם זאת, שיעור המשרות הפנויות מוסיף לרדת במתינות" - המשפט האחרון לקוח מתוך ההסבר של הוועדה המוניטרית בבנק ישראל להעלאת הריבית האחרונה, התשיעית ברציפות, שהציבה את הריבית על 4.5%, עלייה של יותר מ-4% בשנה האחרונה.
האזינו לפרק החדש של עוד יום
כולנו מרגישים את עליית הריבית. רובנו מרגישים אותה במשכנתה שהתייקרה במאות שקלים בחודש. כבד לנו בכיס. אבל יש מי שהעלאת הריבית היא כמעט חרב על צווארו. העסקים הקטנים והבינוניים.
העלאת הריבית נועדה להילחם בתופעה אחרת שפוגעת בכלכלה ולכולנו בכיס - האינפלציה. כך, מנסה בנק ישראל לצנן קצת את המשק, להאט את הפעילות שבו, מה שנקרא בשפה הכלכלית להקטין ביקושים - לגרום לאנשים לחשוב פעמיים ושלוש לפני שהם מוציאים עכשיו סכום כסף, לפני שהם לוקחים עוד הלוואה.
מצד שני, הבנק חייב להיזהר מהשפעה גדולה מדי של העלאת הריבית שעלולה להביא למיתון ולקריסה של המגזר העסקי. אז בינתיים, בנק ישראל טוען שהוא מצליח לאזן. "הפעילות הכלכלית ממשיכה להיות איתנה", אבל "ישנה התמתנות מסוימת בנתוני התעסוקה השונים". זה בדיוק זה. כי בדרך להשגת היעד - יש מי שבמילים קצת בוטות - הושלכו לצדי הדרך.
דניאל אופיר שוחח עם תום שפיגלמן, תושב כפר סבא, אב לשני ילדים קטנים, שותף בעסק לייבוא ושיווק כלים סניטריים ומוצרים לבניית חדרי אמבטיה. נשמע את הסיפור שלו ואיך העסק שלו הגיע לסף קריסה, בשל אותה העלאת ריבית. עם שרון מזרחי, מרצה לכלכלת ישראל במכללת הדסה, ננסה להסתכל מלמעלה, להבין את התמונה הגדולה, ולאן אנחנו הולכים מכאן.