מאז האביב הערבי ב-2011 אין רגע דל במזרח התיכון. בין משטרים שנפלו למלחמות אזרחים שפרצו ומשברים פוליטיים, כלכליים וחברתיים שרק מחמירים. אלא שבשנת 2022, נראה שלמשך חודש אחד כל העולם הערבי עצר נשימתו לכבוד טורניר גביע העולם בקטאר, שהשכיח ולו לרגע את הבעיות היום יומיות, והציג את העולם הערבי באור חיובי הרבה יותר.
כמדי שנה, המזרח התיכון מספק לא מעט דרמות חדשותיות, אלא שנדמה שהשנה הזאת, שנת 2022 תיזכר כשנה שבה טורניר הספורט הכי חשוב ונצפה בעולם הגיע למזרח התיכון, גביע העולם בכדורגל בקטאר המפרצית. כשברקע החשש מכאוס והביקורת הבינלאומית על הנסיכות המפרצית בעניין הפרות זכויות האדם, היחס לעובדים זרים, היחס לקהילה הלהט"בית, והשוחד שניתן לכאורה כדי לקבל את האירוח, קטאר העשירה הצליחה לארגן טורניר שעבר די חלק והעיסוק העיקרי היה במה שהתחולל על כר הדשא.
זה התחיל בסנסציה הסעודית הגדולה אחרי הניצחון על ארגנטינה ומסי ונמשך בהישג חסר התקדים של נבחרת מרוקו שהצליחה להדהים את ספרד ופורטוגל ולהפוך לנבחרת הערבית והאפריקנית הראשונה שעולה לשלב חצי הגמר של גביע העולם. המונדיאל הערבי הראשון, כך נראה, הצליח ולו לפרק זמן קצר לאחד את העולם הערבי שבשנים עברו היה בדרך כלל מקוטב ומסוכסך.
אבל עם כל הכבוד לכדורגל, זאת הייתה שנה עם התפתחויות פוליטיות לא מבוטלות במזרח התיכון. ההשלכות של המלחמה של רוסיה באוקראינה לא פסחו על האזור. מדינות השרויות במשבר כלכלי הפכו לעניות יותר בצל התלות בחיטה הרוסית והאוקראינית ועליית מחירי הנפט והדלק. בירדן, שכנתנו ממזרח, פרץ החודש גל מחאה נדיר נגד השלטון ההאשמי בכמה מוקדים בעקבות העלאת מחירי הדלק.
גם במצרים של א-סיסי נשמעו קולות מתוסכלים מהמצב הכלכלי הקשה שהוחרף, בעקבות המלחמה באוקראינה. ועידת האקלים שארץ הנילוס אירחה לראשונה בתולדותיה, הייתה ניסיון גם למשוך השקעות זרות ותיירים. בלבנון השכנה מצפון, המצב הכלכלי התדרדר עוד יותר ואם זה לא מספיק, נשיא המדינה, מישל עון, עזב את תפקידו מבלי שנבחר נשיא אחר. הדבר היחיד שהוא הותיר מאחוריו חוץ מחורבות, הוא הסכם הגבול הימי עם ישראל שאמור אולי בעוד כמה שנים לשפר את המצב הכלכלי שם.
ובשעה שרוחות המלחמה בין ישראל ללבנון נותרו רוחות בלבד, בסוריה המשיכה ישראל לפעול ביתר שאת נגד ההתבססות של איראן ושלוחותיה, בזמן שאסד לא הצליח לשפר את המצב הכלכלי ולשקם את מדינתנו. בעיראק הייתה זאת שנה של טלטלות. שנה שבה איש הדת השיעי, מוקתדא א-סדר, שזכה בבחירות האחרונות לפרלמנט, גרר את ארצו כמעט למלחמת אזרחים. לבסוף פרש א-סדר מהחיים הפוליטיים ונכנע למחנה הפרו איראני שהרכיב את הממשלה החדשה בהתאם למידותיו.
2022 הייתה השנה שבה המדינות העשירות במפרץ התעשרו עוד יותר כתוצאה מהמלחמה של רוסיה באוקראינה שחוללה משבר אנרגיה חמור. משבר שגרם לנשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן, לטוס לסעודיה ולבקש מיורש העצר, מוחמד בן סלמאן, לסייע לו בהורדת מחירי הנפט על אף הדם הרע בין השניים, בעקבות פרשת חיסול העיתונאי ח'אשוקג'י, ששמו של בן סלמאן נקשר בה. סלמן לא ממש התרצה.
בגזרת הנורמליזציה עם ישראל, זאת הייתה שנה שבה סעודיה הסכימה לפני ביקור ביידן בממלכה לאפשר לטיסות ישראליות לחלוף בשטחה בדרך לכל היעדים ולא רק לאמירויות ולבחריין. באמירויות ידידתנו המנורמלת, הפך השייח' מוחמד בן זאיד, מיורש לנשיא המדינה אחרי שאחיו החולה מת.
האזינו ליומן סיכום השנה של השעה הבינלאומית בכאן רשת ב
אבל מעל הכול זו הייתה שנת המונדיאל של המזרח התיכון. למרות הגלימה המסורתית והשנויה במחלוקת שהעניק אמיר קטאר למנצח הגדול של גביע העולם מסי, השנה, למשך חודש ימים, העולם כולו דיבר על מדינות ערב מנקודת מבט קצת אחרת, חיובית יותר. אם עד השנה התייחס המערב למזרח התיכון באדונות, כחבית אבק השריפה של העולם, השנה הוכח שאבק השריפה של אירופה מסוכן לא פחות. מציאות שמחייבת מעט צניעות כלפי מדינות האזור, לפחות עד השנה הבאה.