הסעיפים הנפיצים בקווי היסוד

הסעיפים הנפיצים בקווי היסוד
מהם החוקים שהוסכם עליהם בהסכמים הקואליציוניים - ואילו מחלוקות צפויות?
מחבר תמר אלמוג מחבר תמר אלמוג
Getting your Trinity Audio player ready...
מליאת הכנסת, דצמבר 2022
צילום: צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90

ראשית, חברי הקואליציה מתחייבים לקדם בעדיפות מוחלטת ומלאה, כך לפי קווי היסוד של הממשלה, את החקיקה – מכל הדברים והנושאים – שנוגעת למערכת המשפט והיחסים עם הכנסת והממשלה. ובמפורש: חוק יסוד החקיקה ופסקת התגברות אמורים להיות מקודמים לפני לא מעט חוקים אחרים.

פסקת ההתגברות – אותה חקיקה שתאפשר לכנסת להתגבר על פסיקה של בג"ץ ולקבל החלטות בניגוד לה. לפי קווי היסוד לא ברור באיזה רוב תוכל הכנסת לעשות זאת, אם של שישים ואחד חברי כנסת, שמונים או עשרה.

עניין נפיץ נוסף הוא מינוי השופטים – כמה מחברי הקואליציה העתידית כבר הצהירו שהם חושבים שהפוליטיקאים צריכים לבחור שופטים. יש, מנגד, הרבה אזהרות שזאת תהיה פגיעה אנושה בעצמאות מערכת המשפט ואך בכללי הדמוקרטיה.

חוק היועמ"שים – גם הוא במקום של כבוד בקווי היסוד ובהסכמים. וגם הוא חוק שגרר התנגדות עוד בוורסיות הקודמות שלו. גם במחאת השופטים בדימוס שפרסמנו אתמול הזהירו מפניו כחוק שיאפשר לפוליטיקאים להפוך את שומרי הסף למינוי אישי שלהם.

חוק חסינות לחיילים – שמופיע בהסכמים הוא יוזמה שהתנגדו לה בעבר גם בייעוץ המשפטי וגם גורמי ביטחון. זאת, באמירה שמשמעות של חוק כזה היא סכנה פוטנציאלית לאותם חיילים בבית הדין הבינלאומי. אם לא חוקרים עצמאית פה – עלולים לחקור בהאג.

וכמובן חוק האפליה שנחשף בכאן חדשות ומאפשר לנותני שירות שלא לתת אותו אם זה מנוגד לאמונתם. שני דברים לסיום: הייעוץ המשפטי לא מתערב בהסכמים הקואליציוניים, אלא אם וכאשר יהפכו להצעות חוק. ונזכיר – בשבוע הבא המוקש הראשון: הדיון בבג"ץ על מינוי אריה דרעי לשר.

הפופולריים