בית המשפט זיכה היום (ראשון) את אוריאל זוית מחולון מסעיפי רצח וניסיון רצח של יורי פוטובוני והרשיע אותו בהריגה. אם אירוע הרצח היה מתרחש חודשים ספורים מאוחר יותר - פסק הדין היה שונה. באותן נסיבות ולפי אותן קביעות של בית המשפט מהיום - היתה הרשעה ברצח. בקיץ 2019 שונה החוק דרסטית בכל מה שנוגע לעבירות של המתה.
איך אדם שיורה באדם אחר למוות - מורשע רק בהריגה, וכמה זה מעיד על מצב הענישה בישראל? @almog_tamar מסבירה#חדשותהערב pic.twitter.com/lzH6dYmLTG
— כאן חדשות (@kann_news) December 4, 2022
עד השינוי בחוק, אם אדם לא פעל בכוונה ברורה, בכוונת תחילה להביא למותו של אדם אחר - אז ההרשעה בהריגה ולא ברצח. זה הדין שחל על המקרה הזה. הפרקליטות חשבה שיש ראיות לכוונה והאשימה ברצח, בית המשפט קבע שלא הוכחה כוונה, ולכן הרשיע באפשרות היחידה שהיתה לפי החוק הקודם. אם זה לא רצח - אז הריגה, שהעונש עליה עד עשרים שְנות מאסר.
היום המצב החוקי שונה. גם אם אדם נטול כוונה לגרום למוות, אבל עושה מעשה שיכול לגרום למוות, והוא אדיש לתוצאה, הוא יכול להיות מורשע ברצח. זו עבירת רצח בסיסית והעונש - עד מאסר עולם. ופה יש עוד עניין, בקשר לענישה בישראל, בניגוד למה שנוטים לחשוב זה לא שהענישה מקילה יותר מבעבר.
ובכלל, העונשים המרביים הקבועים בחוק, ברוב המקרים הם חמורים. אפשר להטיל עונש חמור. לא תמיד עושים את זה. לפעמים, זה פשוט בגלל הנסיבות של התיק, המורכבות שלו, שלא תמיד הציבור מודע לה.
מחקרים מהארץ ומהעולם מוכיחים שהחמרת ענישה לא בהכרח מביאה להפחתת הפשיעה. ענישה לא תמיד מביאה להרתעה. זה לא אומר שלא צריך להעניש בחומרה במקרים המתאימים, רק מוכרחים להבין שזה לא פתרון קסם, וכדי להפחית את האלימות לדוגמה- יש צורך בצעדים נוספים, מאכיפה- ועד חינוך.
במרץ 2019 הוגש כתב אישום נגד זוית בגין רצח, ניסיון רצח, נשיאה והחזקת נשק, תקיפה בנסיבות מחמירות, החזקת סכין ועוד. בעקבות שינוי הקריטריונים בעבירת הרצח - הסעיף בו הוא הורשע כעת שונה להריגה במקום רצח, ובנוסף זוכה מנסיון הרצח שהואשם בו תחילה.