על אף שאין קשר בין חטיפת הנער הדרוזי טירן פרו בג'נין לפיגוע המשולב בירושלים, יתכן ששני האירועים מאותתים על אתגרים חדשים-ישנים בזירת הטרור הפלסטיני.
הפיגוע הכפול מתחיל להתברר ככשל מודיעיני מהחריפים שידעה מערכת הביטחון בשנים האחרונות. פיגוע במתווה של שני מטעני חבלה, מונחים בשתי זירות, בהפעלה סלולרית, ובהפרש של דקות ביניהם, וכל זה ללא התרעה מודיעינית מוקדמת – מעיד, ככל הנראה, על תשתית טרור שפעלה בתכנון מוקדם הכולל הכנת מטענים, איסוף מידע, גיוס מחבלים. הביצוע החזיר הבוקר את תושבי ירושלים לשנותיה המדממות של האינתיפאדה השנייה.
תיעוד: הפיצוץ בתחנת האוטובוס בכניסה לירושלים@ItayBlumental pic.twitter.com/Y0LfrTAKRE
— כאן חדשות (@kann_news) November 23, 2022
עוד מוקדם לדעת איפה ייצרו את המטען, אבל ההערכה כרגע שמקורו במזרח ירושלים ולא בשטחי יהודה ושומרון. העברת שני מטעני חבלה מאחת השכונות במזרח ירושלים, נגישה ופשוטה הרבה יותר מאשר הצורך לחצות מחסומים או את תוואי קו התפר.
כך או כך, כשמביטים על גל הטרור הנוכחי, שהחל בפיגועי ירי בתוך הקו הירוק, עבר לפיגועי ירי בעיקר בצפון השומרון, והתרחב לפיגועים בחברון ובאריאל, וכמובן פיגועי דקירה בזירות שונות - אין ספק שהפיגוע הבוקר ייזכר כקפיצת מדרגה בגל הטרור של השנה האחרונה.
חזרה לתחילת שנות ה-2000?
כל זה לא אומר שהעתיד הקרוב צופן לנו פיגועי תופת מהסוג שהיכה לפני 20 שנה. ממש לא. האחיזה המודיעינית של שב"כ וצה"ל טובה לאין שיעור מימי האינתיפאדה השנייה. כמו כן, גם היכולות הטכנולוגיות וגם אמצעי הלחימה העומדים לרשות הכוחות. גם האיומים מהצד הפלסטיני אינם דומים. לא במעבדות הנפץ, לא בפרישת התשתיות ולא ביכולות של ארגוני הטרור.
זו גם הסיבה שהדיבורים על מבצע ״חומת מגן״ חדש בשטחי הרשות מצדיקים בעיקר לייקים ברשתות חברתיות. מערכת הביטחון פועלת מדי לילה במבצעים נקודתיים, מסכלת מאות פיגועים במתווים שונים, וכמו שהתרחש בחודש שעבר מפעילה מדי פעם גם סיכולים ממוקדים נגד מבוקשים בכירים.
מה שעלול לטרוף את הקלפים ביחסי הכוחות הוא קריסת הרשות הפלסטינית. החטיפה האכזרית של טירן פרו מבית החולים בג'נין על ידי מחבלים והניסיון להשיג עסקת שחרור גופות מחבלים תמורת גופתו מעידים (שוב) על התרופפות מנגנוני הביטחון. בתרחיש לא מופרך מדי, בתוך רצף האירועים הכאוטי ממילא, גם תקרית כזאת עלולה להוביל לכרסום נוסף באחיזתה של הרשות הפלסטינית, ומשם להסלמה מחודשת בצפון השומרון.