בשבוע הבא הולך לקרות דבר מדהים. הבנקים הולכים לספר לנו כמה הם הרוויחו ברבעון האחרון, וזה הולך להיות פנטסטי. סכומים אגדיים של חמישה מיליארד שקלים, שמונה מיליארד שקלים, כל מספר זוכה.
איך זה קרה? מה, הבנקים ממש התאמצו ברבעון האחרון? מה הם עבדו קשה, קשה, קשה? לא, הם לא עשו שום דבר שונה. פשוט בנק ישראל העלה את הריבית שלו והעלה והעלה והבנקים פשוט לקחו את כל הרווח הזה ושמו בכיס.
בחודש אפריל כשריבית בנק ישראל הייתה ממש ממש נמוכה, הריבית שהבנקים נתנו על הפיקדונות שלנו הייתה זעומה, פחות מעשירית אחוז. אבל אז, בנק ישראל התחיל להעלות את הריבית ולהעלות ולהעלות ולהעלות והיא כבר עומדת על 2.75, והבנקים העלו גם את הריבית על הפיקדונות. אבל ממש קצת, היום היא עומדת על פחות מאחוז אחד.
במקביל, את הריבית על המינוס, הכסף שאנחנו חייבים להם, הבנקים העלו מאוד. בחודש אפריל, הריבית הממוצעת הייתה יותר מ-5% ומאז היא עלתה ליותר מ-7%, כלומר עלייה של 2%. שימו לב, ריבית לאנשים שנותנים להם כסף עולה קצת, ריבית לאנשים שחייבים להם כסף עולה הרבה. הרווח בין הריביות האלה הלך כולו לכיס של הבנקים.
עכשיו תגידו, יאללה נו, אחוז, זה כולה אחוז. לא, זה לא כולה אחוז, כי לציבור יש 800 מיליארד שקלים בפיקדונות בבנקים. אחוז אחד שווה רווח של שמונה מיליארד שקלים. בלי לעשות כלום, קל.
הבנקים בכל העולם חזירים, לא רק בישראל. חוץ מבצרפת. בצרפת יש הרבה חוקים מוזרים ואחד מהם קובע שהבנקים חייבים להציג לציבור מסלול של פיקדונות, של חיסכונות בריבית שקובעת המדינה. ואז, כשהריבית של הבנק המרכזי עולה גם הריבית על הפיקדונות האלה עולה באותו שיעור והציבור מרוויח.
אי אפשר להפקיד שם סכומים בלתי מוגבלים. אבל, זה עדיין מהווה איזושהי תחרות למסלולים הרגילים של הבנקים. ואז הם חייבים לשפר קצת גם את הפיקדונות שלהם. גם הבנקים בצרפת מרוויחים, אבל פחות וקצת יותר ביושר.
אצלנו לא נראה שבקרוב מישהו יאמץ את החוק הצרפתי. אז, בינתיים זה בידיים שלנו. אם יש לכם פיקדון בבנק ולא נותנים לכם ריבית מספיק טובה. תתקשרו לבנק ותבקשו יותר ואם לא נותנים לכם, קחו הצעות מחיר משניים, שלושה בנקים אחרים ותשפרו את התנאים שלכם.
זה הכסף שלנו. הם צריכים להתחרות עליו ולא להיפך.