פער התחזיות: שמונה מנדטים פחות או יותר לגוש נתניהו | המדד

פער של 8 מנדטים לגוש נתניהו בתחזיות השונות
בדקנו מה חושבים מצביעי המפלגות הגדולות שיהיו תוצאות הבחירות • התוצאות: פער גדול בין הגושים בתחזיות
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
יאיר לפיד, בנימין נתניהו
צילום: צילום: גטי אימג'ס, פלאש 90

נותרו שבועיים. כבר יש לכם תמונה בהירה של מה שהולך לקרות כאן ב-1 בנובמבר? ניסינו להשיב על השאלה הזאת באמצעות ניתוח של כמה אלפי תחזיות שמילאתם – אתם ואתן – במסגרת משחק תחזית הבחירות של המדד וכאן חדשות. יש לכם עוד הזדמנות להצטרף אליו, או לעדכן תחזית קודמת, כדי לדייק אותנו לקראת יום הבחירות. אבל בינתיים, נראה לכם מה הצטבר עד כה, במה הוא דומה ובמה הוא שונה לעומת הסקרים, במה הוא מעיד על משאלות לב, היכן הוא חושף את ההטיות של כולנו.

זה הזמן לנסות לחזות את תוצאות הבחירות – בואו להשתתף בתחזית
אחרי החגים כבר כאן: מה יקרה לנו בשנת תשפ״ג? נראה אתכם חוזים

מה עשינו? דבר פשוט: חילקנו את כל התחזיות על פי הצבעה בפועל. כלומר, על פי השאלה למי החזאים הצביעו בבחירות הקודמות (בוחרי ליכוד הם בוחרי ליכוד, בוחרי המחנה הממלכתי הם בוחרי כחול לבן ותקווה חדשה וכן הלאה). אחר כך בדקנו מה ממוצע המנדטים שנותנים בוחרי מפלגות שונות למפלגות אחרות. כלומר – כמה מנדטים בוחרי יש עתיד חושבים שיהיו לציונות הדתית, לעומת כמה מנדטים בוחרי הציונות הדתית חושבים שיהיו ליש עתיד. בטבלה המצורפת כאן לא נציג את כלל התחזיות של כלל בוחרי המפלגות, אלא נסתפק בבוחרי ארבע הגדולות, לפי הסקרים: ליכוד, יש עתיד, המחנה הממלכתי, הציונות הדתית. מה כל אלה חוזים – בממוצע – שיקרה בבחירות.

אם יש כותרת לבדיקה הזאת, קל לזהות אותה: הפערים בתחזית גדולים. שמונה מנדטים מפרידים בין מה שבוחרי הליכוד חוזים לגוש נתניהו לבין מה שבוחרי יש עתיד חוזים לגוש נתניהו. איך זה קורה? ממוצע הסקרים של המדד נותן לגוש (נכון להיום) קצת יותר מ-60. בוחרי הליכוד מוסיפים לו קצת יותר משלושה מנדטים, בוחרי יש עתיד מחסרים ממנו קצת יותר מארבעה מנדטים. מי מהם חי בסרט? את זה נדע רק אחרי הבחירות. כרגע, המציאות שנראית בתחזית היא מציאות פשוטה. בוחרי הקואליציה חושבים שלנתניהו לא תהיה ממשלה. בוחרי האופוזיציה חושבים שלנתניהו תהיה ממשלה.

איפה מסתתרים המנדטים שיכריעו? חלק ניכר מהם בליכוד. פער תחזית המנדטים לליכוד הוא הגדול ביותר. בוחרי יש עתיד נותנים ליריבים רק 31 מנדטים, מנדט פחות ממה שיש בסקרים. בוחרי הליכוד נותנים למפלגתם יותר מ-36 מנדטים. הם כנראה לא סומכים על הסוקרים. פער קטן יותר במספר המנדטים, אך גדול יותר יחסית לגודל המפלגה ניכר ביחס לציונות הדתית.

אגב, מעניין שכרגע בוחרי כל המפלגות נותנים לציונות הדתית פחות מנדטים מכפי שיש לה בסקרים. זה נכון אפילו ביחס לבוחרים של הציונות הדתית. אולי הם לא מאמינים למראה עיניהם, אולי הם מעדיפים לשמור על פסימיות כדי לא להתאכזב. כך או כך, שלושה וחצי מנדטים מפרידים בין התחזית הגבוהה ביותר לבין התחזית הנמוכה ביותר של מנדטים לציונות הדתית. חברו פער של 5 (ליכוד) ועוד פער של 3 (ציונות דתית) ותקבלו פער של 8 מנדטים לגוש נתניהו. מה עם מפלגות אחרות? או שאין פער גדול (החרדיות, הערביות), או שיש פער שמתקזז (יש עתיד והמחנה הממלכתי).

מה אפשר ללמוד מכל זה? קודם כל, שהציבור מבין שהקרב צמוד. לכאורה, התחזיות שלו מעידות על ההפך. בוחרי ליכוד חוזים את ניצחון הליכוד, בוחרי יש עתיד חוזים את ניצחון יש עתיד. אבל זה בדיוק העניין: אם הייתה תמונה ברורה, נניח, אם הייתה עולה מהסקרים תמונה של 55 מנדטים לגוש נתניהו, גם בוחרי הימין היו מתיישרים לפי המציאות. אם הייתה עולה מהסקרים תמונה של 65 מנדטים לגוש נתניהו, גם בוחרי המרכז היו מבינים שהקרב כנראה הוכרע. אבל במצב של קרב צמוד, לבוחרים יש חופש לייצר תחזית שמתאימה יותר לטעם הפוליטי שלהם. אלה חושבים שהסקרים קצת טועים כלפי מעלה לטובת הגוש (בוחרי יש עתיד, וזה נתון שנבחן במקום אחר, מניחים שהערבים יבואו להצביע בשיעור גבוה יותר מכפי שנחזה כרגע), אלה חושבים שהסקרים קצת טועים כלפי מטה לרעת הגוש (בוחרי ש״ס לדוגמה חוזים למפלגתם מנדט יותר, בממוצע, כי הם מניחים שהסקרים תמיד מוטים נגד ש״ס).

מה עוד אפשר ללמוד מהבדיקה? שרק מעט בוחרים מאמינים בסיכוי של שקד, זליכה, מוכתר וכל שאר המתגודדים מתחת לאחוז החסימה. בוחרי רוב המפלגות חוזים בממוצע שאף מפלגה ״אחרת״ לא תעבור את אחוז החסימה. בוחרי ימינה לשעבר נתנו למפלגות אחרות, וזה כולל את שקד, ממוצע של 2 מנדטים. כלומר, רובם חזו שלא יהיו ארבעה מנדטים לאף מפלגה אחרת, כולל הבית היהודי.

ומה עוד? שבוחרי רוב המפלגות מתקשים להאמין שחד״ש-תע״ל נמצאת בקרבה מסוכנת לאחוז החסימה. זה מה שהסוקרים אומרים, זה מה שעולה מהמספרים בשבועיים האחרונים – המפלגה הערבית קרובה לקו האדום, לפעמים מלמעלה, לפעמים מלמטה. אף סוקר עוד לא הוריד אותה מתחת לאחוז החסימה, אבל יש שהיו לא מאוד רחוקים מצעד כזה, כי המספרים היו באמת גבוליים. מצד שני – לבוחרים שאינם סוקרים יש תחזית הרבה יותר אופטימית מנקודת מבטם של עודה וטיבי. בוחרי ליכוד חוזים להם 5 מנדטים, בוחרי יש עתיד מתקרבים ל-6, גם בוחרי רע״מ חוזים להם כמעט 6, ובוחרי מרצ, ובוחרי ש״ס חוזים להם 5. למעשה, אין בתחזית בוחרים של אף מפלגה שחוזים למשותפת-לשעבר פחות מ-5 מנדטים. שווה לראות מה יקרה למפלגה גם בסקרים וגם בממוצע התחזיות בשבועיים שנותרו.

הערה אחרונה: בסיבוב הבחירות הקודם תחזית הגולשים הייתה אוהדת לגוש הימין הרבה יותר מתוצאות האמת. הסקרים חזו (נכון) שיהיה לנתניהו קשה מאוד להקים קואליציה. הגולשים חזו (לא נכון) שנתניהו יוכל להקים קואליציה, ולא בקושי רב. הפעם, מצב התחזיות אחר. הפעם התחזיות (עכשיו אנחנו מדברים על ממוצע כלל התחזיות) דומות למדי לסקרים, ואם כבר, הן נותנות לגוש הימין קצת פחות מהסקרים. זה שינוי מעניין.

הפופולריים